Pagina's

dinsdag 11 oktober 2016

Gratis vogelvoer/ pret met eikels


(waarschuwing overvloedig gebruik van het woord eikel)
In het buurtje waar we wonen zijn de paden op dit moment bezaaid met eikels. In Nederland toen we nog kippen hadden speurde ik altijd bos en buurt af naar eikels. Onze kippen waren hier dol op. Heel veel eiken staan er niet in de voormalige wieringermeerpolder.  Elke gevonden eikel werd behandeld als een schat. En nu!?  Er liggen echt bergen eikels hier. Tijd voor een projectje.  Die eikels vragen er gewoon om. Ik waarschuw alvast, het is een werkje, maar zelfs de jongens vonden het leuk. Er mag gemept worden met een hamer ;-)
Veel heb je niet nodig. Verzamelde eikels, een netje van bijvoorbeeld mandarijnen of uien, een hamer en een plank. 

stap 1: verzamel eikels. Neem alleen onbeschadigde eikels mee. Als er een barst of een klein gaatje in zit, niet meenemen. Je hebt kans dat er ongedierte in zit en als je de eikels wilt bewaren zullen ze alles opeten, zodat jij niets meer hebt.
Stap 2: Nu komt het favoriete gedeelte van de kinderen. Sla met een hamer op de eikel zodat de harde barst open splijt en je het binnenste eruit kunt pulken.
We gebruiken een broodplank met een richel erin. Je kunt hier je eikels in leggen zodat ze niet wegschieten als je er met de hamer op slaat. Het zou ook kunnen door wat eikels in een theedoek te doen en dan erop te slaan. Het is net wat je handiger vindt.
Stap 3: uiteindelijk hou je gepelde eikels(?) over. De eikelstukjes zijn nog wel vochtig en moeten even twee dagen drogen, boven of in de buurt van de kachel, anders gaan ze schimmelen. Als de stukjes droog zijn kunnen ze in een netje en buiten worden opgehangen. Hou wel rekenning met de grote van de gaten in het netje, anders valt alles er direct weer uit. Niet handig.

Tadaa, nu heb je je eigen vogelvoer in een netje.

Als je eikels bewaard kun je de hele winter voer maken voor nop. Mooi klusje ook voor de kinderen als ze energie over hebben. Doelgericht met een hamer zwaaien is gegarandeerd pret.
Let op, je kunt alleen gedroogde eikels bewaren, anders gaan ze rotten. Buiten bereik van muizen is ook nog een tip. Muizen zijn namelijk dol op eikels.

(note; niet alle dieren verdragen eikels als voer door de tannine die er in zit. Zoek altijd eerst uit of het kan)
8 opmerkingen:

 1. Goed idee, hie lagen ook heel veel eikels in het durrep. Er lopen ook heel wat eikels rond trouwens hahhaa maar die was flauw idd

  BeantwoordenVerwijderen
 2. eh, de voormalige wieringermeerpolder? Hoe heet hij nu dan? Volgens mij nog steeds Wieringermeerpolder, althans toen ik gister ging slapen in mijn bedje in die polder nog steeds wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, gelukkig wel he! Ik bedoelde eigenlijk Wieringermeer, dat is nu omgedoopt tot Hollands Kroon.

   Verwijderen
  2. te snel geklikt... Ik wilde nog meedelen dat ik nooit zo goed heb kunnen wennen aan de naam en vorm Hollands Kroon.

   Verwijderen
 3. Misschien n blonde vraag....maar gaf je die eikels gepeld of ongepeld aan die kippen? Wij gaan nu bijna wonen in n huis met tuin vol eikebomen...en willen graag weer kippen, zoals bij ons oude huis...lijkt me wel wat als die kippen die eikels wegwerken...maar wil ook niet dat ze deaud gaan omdat ik het niet goed doe 😜

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee hoor niet blond. Kippen krijgen de schil er niet zelf af. Hier kun je meer lezen http://livingthefrugallife.blogspot.se/2010/10/acorns-as-chicken-feed-revisited.html

   Verwijderen
 4. Dankje! Deze tip ga ik onthouden! Enne.....sterkte met die andere eikels 😜 (las je laatste blog - wat omschrijf je het keurig als zoiets oneerlijks gebeurt! Petje af!)

  BeantwoordenVerwijderen