Pagina's

maandag 12 december 2016

Lucia

Terwijl de maan boven de watertoren staat vieren wij op het schooltje van Lief Lucia, het feest van het licht.
Officieel is het feest morgen op 13 december, op de naamdag van Sint Lucia. Heel lang gelee, voordat er een kalender verandering was, viel de kortste dag op 13 december. Daarna kwam het licht weer terug. Tegenwoordig valt dit op 21 december, maar het Lucia feest is altijd blijven bestaan.

De traditie in Zweden is dat vroeg in de morgen de kinderen in witte jurken met rode sjerpen en kaarsen op hun hoofd de ouders wakker maken met het zingen van Lucia liedjes en het brengen van speciale broodjes. Tegenwoordig is deze gewoonte vervangen door koffie met een saffraanbroodje (lussekatter) in de ochtend. 

In elk dorp wordt ook een Lucia bruid gekozen. Tijdens een speciale viering ,al dan niet in een kerk, loopt de bruid voorop in een stoet. Ze draagt een witte linnen jurk met een rood lint. Haar haar hangt los en ze heeft  een groene kroon met brandende kaarsen op haar hoofd. Zij brengt het licht.  


Lucia wordt gevolgd door een rij meisjes in witte jurken die een kaars dragen. In de stoet lopen ook de tomtes  (Zweedse kabouters) en de sterrenkinderen. De tomtes dragen een lantaarntje met een brandende kaars. De sterrenkinderen dragen  een witte jurk en een witte punthoed met gouden sterren.Tijdens de viering worden er Lucia liedjes gezongen en luciabroodjes gegeten. De stoet brengt ook vaak een bezoek aan een ziekenhuis of een bejaardentehuis. 

Je begrijpt misschien wel dat elk meisje er van droomt om Lucia te zijn. Ik heb met verwondering en open mond vorig jaar naar de viering gekeken in het dorp. Zelfs de opstandige pubers stonden er in witte jurk (ook de jongens) met kaarsje, Lucia liedjes te zingen.Wat was het mooi en zo puur (beetje saai volgens puberzoon, maar hij doet wel mee ;-)). Al eeuwen wordt het op deze manier gevierd, er is niets veranderd. 

Mijn jongens vinden vooral de brandende kaarsen van Lucia erg spectaculair. Voor de jongere kinderen zijn er lampjes, gelukkig. Ik denk niet dat het haar van Lief een kroon met echte kaarsen had overleeft.

Mocht je nou ook zin hebben om  Lucia te vieren dan vind je hier, bij 24-kitchen een recept voor de saffraan broodjes. Er is ook een leuk filmpje hoe je ze moet maken en achtergrond informatie over saffraan. 

Voor de echte liefhebbers de volgende links;


Fijne Lucia allemaal.
Het licht komt terug!


7 opmerkingen:

 1. ach wat mooi dat iedereen daaraan mee doet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat ziet dat er prachtig uit zeg! En fijn die boodschap dat het licht terug komt1

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Op de vrije scholen in dit land wordt ook het Luciafeest gevierd. Ik zag een aantal keren ik geloof de vierde of de vijfde klas in witte jurken en de voorste met kaarsen op het hoofd in een lange rij door de gangen van school 'schrijden'... Ja prachtig was dat. De laatste jaren werd het niet meer gevierd, dus mijn dochter deed er nooit aan mee. Ik kan me voorstellen hoe bijzonder dat moet zijn als een hele gemeenschap dat feest vol overtuiging viert!!
  Groet Hannah

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooie gewoonte. Na het lezen van dit blog nestelde zich een oorwurm van een Lucia-lied in mijn hoofd. Ik liep steeds te zingen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, die oorwurm zit al twee weken in mijn hoofd. Jongste dochter was al een tijdje flink aan het oefenen. Toch blijf ik Santa Lucia een mooi nummer vinden.

   Verwijderen
 5. Aaahh, mijn dochter was ook Lucia (niet zo moeilijk ze is de enige meid op de hele school haha) maar het was zo lief en mooi allemaal :-) Zoonlief vond het ook saai :P

  BeantwoordenVerwijderen