Pagina's

zaterdag 7 oktober 2017

De eeuwige was

Je zou er een boek over kunnen schrijven, de was. Voor mij een bijna dagelijks terugkerend iets. Denk je dat je veel was hebt met jonge kinderen in wasbare luiers...... mwah.... neem eens (pre) pubers in huis die ook nog eens veel sporten. En ja, de handdoeken worden meerdere keren gebruikt, niet vieze kleren kunnen nog een dagje en niet elke week is er schoon beddegoed. De wasmand vult zich op bijna, voor dat bijna lees vooral verder, magische wijze als hij net leeg is.

Als eerst moet de was in de wasmand belanden. Dat blijkt nogal moeilijk hier in huis, daarom maar elke ochtend een rondje door de slaapkamers om wat van de vloer te plukken. Het zou opvoedkundig beter zijn om het te laten liggen, maar jak...... vreselijk om een kamer binnen te lopen en tegen een vuile pendek aan te kijken. Vandaar het wasrondje. 

Het sorteren van de was. Witte was, bonte was, 40 en 60 graden en verder rijkt mijn programma niet. Van de wasmachine wel hoor, daar staan tig programmas op. Alsjeblieft laten we het simpel houden. Dit geldt ook voor het wasmiddel, 1 voor  de bonte was en 1 voor de witte was. Voor zelf gemaakt wasmiddel lees KLIKERDEKLIK  uit 2012.

Voor wol maak ik een uitzondering. Niets zo leuk als wolletjes wassen in een sopje. Echt waar. Vaak heb ik ze dan ook zelf gebreid en is het geen straf om ze nog een beetje extra aandacht te geven.

Tot slot, het drogen. Het liefst hang ik de was buiten aan de waslijn. Daar kan ik echt blij van worden, wapperende was. Het wordt ook altijd zo heerlijk fris buiten. Wat als het buiten niet kan? Dan is er het wasrek binnen, waar 1 volle trommel kan hangen. Niet echt een fraai gezicht, want ik ben in staat om het rek door het hele huis te slepen om de was droog te krijgen.

In ons huis nu gaat dat zo
In het huis in Nederland ging het zo

of zo......
Voor de hardnekkig drogende was zoals spijkerbroeken en dike truien heb ik altijd nog ons bakbeest. Het is net een sauna in het hok waar hij staat.
Niet erg charmant, rechts hangt was, maar heel effectief.

Na het drogen volgt het strijken


en daarna belanden alle kleren netjes gevouwen in de kast. Eitje toch? Kind kan de was doen. Wie dat zinnetje ooit bedacht heeft....

En morgen beginnen we gewoon weer fris en fruitig overnieuw.

10 opmerkingen:

 1. De zin een kind kan de was doen is vast bedacht door degene diegene die ook de term 'have a happy period' bedacht!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahahaha , je maakt me echt aan het lachen...

   Verwijderen
  2. ooooo Sandra, ik heb nog even gezocht

   Het is van oorsprong een kreet uit een reclame van één van de eerste wasmachines. In plaats van het zware schrobwerk hoefde er alleen nog maar aan een gedraaid te worden. Bij de presentatie van het nieuwe model werd dat gedemonstreerd door een jongen van 14: een kind kan de was doen. Hij hoefde alleen maar te draaien, de machine zorgde dat het wasgoed steeds werd gedraaid en gesopt.
   Keuzemenu’s met 20 verschillende instellingen waren er toen nog niet.

   Verwijderen
 2. Kom ik zomaar via via op jou blog, en ik ben gek op Zweden! Ik ga je volgen, gezellig! XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk Esther. Kom ook bij jou op bezoek. Wat maak je een leuke dingen.

   Verwijderen
 3. Oh ja, de was. Maar als dan alles weer fris en netjes in de kast ligt.. :-) Heerlijk ook zo'n stookhok. Kun je daar niet op een of andere manier nog wat lijntjes spannen bijv? Of hangt dat te veel in de weg?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb ik inderdaad naar gekeken, maar het in een heel klein hokkie met veel leidingen en best stoffig. Ik zet wel savonds het droogrek voor de deur maar dan blokkeer ik de deur naar buiten.

   Verwijderen
  2. Oh nee dat werkt ook niet nee. Ja het zal inderdaad wel stoffig zijn met al dat hout en as enz.

   Verwijderen