Pagina's

zondag 1 oktober 2017

In het bos

Volgens de Zweden om mij heen is het een beetje een raar jaar. Er zijn bijna geen blåbär (bosbessen) en lingon (vosbessen) in het bos. Een klein drama, want hoe komen we nu aan de blåbärjam voor allerlei baksels en lingonsilt voor bij het vlees? Iedereen heeft er ook weer een eigen verklaring voor, kort voorjaar, te droog voorjaar, te droge zomer, te koude zomer, vul zelf maar aan . Een dankbaar onderwerp  voor een praatje bij het benzinestation in het dorp. Wat ook ter sprake komt tijdens die praatjes is de abnormale hoeveelheid paddestoelen en zwammen in het bos. Ongelofelijk! Complete smurfen dorpen herrezen er na een paar fikse regenbuien aan het begin van september. 

Zo veel paddestoelen!

Ibbel inspecteert een dorp

Deze paarse had ik echt nog nooit gezien.

Wat de man en ik helemaal leuk vinden is dat we sochtens vroeg eerst helemaal naar het einde van ons landje lopen en daar even voor ons uit gaan zitten staren.
Staar moment, de rotspunt die je ziet is een grafheuvel uit het stenen tijdperk.

Vervolgens krijg ik de man zo ver dat we gaan zwemmen. Koud, bibber, heerlijk. Daarna lopen we weer terug naar huis en plukken onderweg wat paddestoelen. Een afdroog t-shirt doet dienst als tas, want tja dat zwemmen was niet echt gepland.


Thuis volgt er een heerlijk ontbijtje met roerei, cantarellen en eekhoorntjesbrood. Een goed begin van de dag.


Wat betreft die bessen, een vriendin die twee weken op vakantie was in het noorden van Zweden vertelde mij gisteren dat er nog heel veel bessen waren daar in het bos. Kijk, nieuwe info voor de praatjes bij het benzinestation. De factor koud kunnen we dus wel wegstrepen. Hoe het ook komt, ik hoop dat we volgend jaar weer vollop kunnen plukken. Er gaat niets boven eigen gemaakte blåbärjam.

Hoe was het dit jaar in Nederland? Veel bramen in het bos? Heeft iemand een bekeuring gekregen voor wildplukken? 

7 opmerkingen:

 1. Heel veel bramen en bessen, haast geen noten en fruit. Komt door ... koud voorjaar, te laat nachtvorst, etc, volgens het benzinestation hier. :D

  Leuk weer van je te horen! Succes met die 45 kuub.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Aah, nou ja, wij hier in Drenthe hadden bijna geen bramen, maar om mij heen hoor ik dat het zo'n goed jaar was. Misschien waren anderen mij voor of was ik gewoon te laat. Paddenstoelen daar in tegen zijn in enorme hoeveelheden aanwezig. Heel veel eekhoorntjesbrood. Cantharellen nog niet zoveel. We moeten ze weer op nieuwe plekken vinden vanwege onze verhuizing....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bramen minder dan vorig jaar, maar misschien was ook ik gewoon te laat. En paddenstoelen heb ik al wel gezien, zelfs tussen de struiken bij de school staan een soort van grote champignonachtigen ( ik heb er duidelijk geen verstand van) en op mijn oude houten tuinkrukje kunnen de elfjes voortaan zittem, een en al elfenbank.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In Noorwegen waren ook weinig bessen. Na een wandeling vroegen de beheerders op verschillende campings of we bessen gezien hadden, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben niet zo thuis in die scene, helaas. Maar je paddenstoelen zien er heel smakelijk uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. levert wel mooie foto's op! Bosbessen hebben we niet gezien deze keer tijdens onze vakantie in Zweden, lingon wel redelijk wat

  BeantwoordenVerwijderen