Pagina's

dinsdag 3 oktober 2017

Pats boem, maandagochtend

Maandagochtend en de regen komt met bakken naar beneden. Niet zo vreemd, het is herfst. Maandagochtend, bosochtend voor Lief. In de zomer, lente, herfst en winter. Ook als het takkeweer is? Ook als het takkeweer is. Dit geldt niet alleen voor Lief haar schooltje maar ook voor de school van de jongens. 

Niet iedereen is daar blij mee. Kan de een intens genieten van stampen in de plassen en regendruppels vangen, wordt de ander dood ongelukkig van een natte regenjas en haar in de war door een muts. Kinderen zijn net mensen ;-)

De paden op de lanen in
In de eerste week na de schoolvakantie kreeg zoonlief een brief mee van school. Een aantal leerlingen hadden gevraagd waarom er buiten gesport en gespeeld moest worden als het regent. De regel is dat er altijd gegymd wordt buiten tot de herfstvakantie en dat alle pauzes buiten wordt gespeeld. Jammer genoeg heb ik de brief niet bewaard, maar waar het in het kort op neer komt is dat er in de school doelstellingen staat dat leerlingen zich zelf moeten kunnen vermaken in hun eigen omgeving ongeacht het weer en jaargetijde. De leerlingen moeten ook de gelegenheid krijgen een band op te bouwen met hun omgeving ongeacht het weer en jaargetijde. Pats boem, gewoon in het schoolregelement. Dus we gaan  worst grillen in de regen, slagbal spelen als het stormt en langlaufen en schaatsen als het bok koud is. Toch werd vorig jaar een wandeling afgelast, wegens onweer en twee jaar geleden een langlauf wedstrijd wegens kouder dan min 20 graden celcius. Gelukkig, er zijn grenzen ;-).

Als ouder wil ik natuurlijk het goede voorbeeld geven.
Dusss..... toen het vanochtend plensde trokken we onze regenjassen aan, Lief en ik, en stapten op de fiets. Op naar school, op naar de boswandeling.

Inmiddels zit ik weer (droog) binnen en hoop toch echt dat het stopt met gieten. Heb dadelijk mijn lunchpauze.... tijd voor een rondje buiten.... iets met, connecten met je omgeving, aarden, gronden? 


Jas en laarzen aan
de paden op de lanen in
vooruit met flinke pas.

*na 20 minuten en 10 seconde. De rest is ook leuk om te luisteren, al is het om mijn kinderen tot wanhoop te drijven met het ouderwetse gereutel.

Heerlijk meezingen!


De paden op, de lanen in, vooruit met flinke pas
Met stralend oog en blijde zin
En goed gevulde tas
De Zonne lacht ons vrolijk toe
Ons groet der vooglenzang
En wij worden vast niet moe
Al wand’len w’uren lang
Tra-ta-ta-ta boem, boem, tra-ta-ta-ta boem, boem
Al wand’len w’uren lang

Marcheren is gezond voor ‘t bloed
Verruimd wordt d’enge borst
‘t Versterkt de spier van been en voet
‘t Wket eetlust op en dorst
Daarom vooruit en inde maat
Zo netjes als ‘t maar kan
Nu ‘t eensgezind en ordlijk gaat
Heeft elk plezier er van
Tra-ta-ta-ta boem, boem, tra-ta-ta-ta boem, boem
Heeft elk plezier er van
4 opmerkingen:

 1. Dat vind ik het mooie van de noordelijke scholen, het vele buiten zijn. Weer of geen weer. Weer of geen weer, wij wandelen elke ochtend. Lekker rondje bos!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat valt mij iedere vakantie als we in zweden/noorwegen zijn weer op. De mensen leven veel meer buiten en grappig genoeg volg je dan zelf ook dat ritme, dus extra vestje en winddicht jack en met 8 graden toch lekker buiten zitten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op school zijn ze er ook echt op ingericht. Veel ruimte voor de kinderen om hun spullen op te hangen en iedereen doet zijn laarzen of schoenen uit bij binnenkomt. Bij de kleintjes gaat de leerkracht op een Kruk met wielen zitten om te helpen met aankleden zodat hun rug wordt ontzien. Voor dat aankleden wordt ook gewoon tijd voor ingepland.
   Er zijn ook heel veel zweden dielekker binnen blijven hoor, maar blijft feit dat ook heel veel Zweden een beroep hebben *op het platteland( waar je veel buiten bent. Scheelt ook en jagen....... dat doen ze ook weer of geen weer.

   Verwijderen