Pagina's

dinsdag 19 december 2017

Wat je soms denkt nodig te hebben

Gisteren bakten we pepparkakor, een soort dunne speculaasjes. Er zijn twee ovens in huis, een elektrische en een in het houtfornuis. Het liefst gebruiken we het oventje in de houtkachel, die staat in de winter toch de hele dag aan. Simpel zul je denken, toch zit het even ingewikkelder in elkaar. Het houtfornuis staat een beetje op instorten en het oventje dus ook. De bakplaat is verroest en heeft kleine gaatjes, de thermometer doet het niet en een schuif om de warmte van de oven nog enigszins een beetje te kunnen regelen ontbreekt. Niet echt handig vergeleken bij de geheel automatische elektrische oven. Dus....wat doen wij? We besluiten om de elektrische oven niet meer te gebruiken, alleen nog de hout gestookte. Kom op, een beetje avontuurlijk leven, een nieuwe uitdaging!

De 'problemen' van het houtgestookte oventje zijn vrij simpel op te lossen. We deden een stukje folie om de bakplaat en hij kan er weer even tegenaan. Momenteel zoek ik nog naar een vervanger, maar ik ben bang dat de kachel nog eerder in zijn geheel instort dan dat ik een nieuw plaatje vind. Iemand nog ideeën?

Probleem twee was dat de thermometer het niet meer doet. Hoe warm is de oven nu? Dat is snel opgelost. Steek je hand in de oven en voel of de oven lauw, warm, heet of bloedheet is. Bij een vermoeden van de laatste laat ik de kinderen even checken (grapje).

Hoe nu de temperatuur te regelen in het oventje, probleem drie. Ik durf het bijna niet te typen, maar hoe meer hout je stookt des te warmer wordt de oven. Kijk zo nu en dan in de oven hoe het gerecht vordert en je weet vanzelf of er nog extra hout op het vuur moet of niet. Geen rocket science.

Verder heeft het oventje geen timer. Die is ook niet nodig. De warmte in de oven is niet op alle plekken hetzelfde. De kant het dichtst bij het vuur is het warmst (duh) en het is dus wel slim om je gerecht regelmatig te draaien voor een egaal resultaat. Je moet wel een beetje in de buurt blijven en je aandacht en liefde erin steken.Het kleine oventje is blijkbaar ook heel goed voor mindfulness bakken. Misschien volgend jaar wel een nieuwe trend.


Nog een les die het oventje mij leerde is dat bakpapier geheel overbodig is. Waarom dat hier al Jaren gebruikt wordt? Omdat we niets op de bakplaat kunnen leggen moet alles in een ovenschaal en die vet je heel makkelijk in en is ook nog eens veel makkelijker schoon te maken dan een bakplaat. Dat ik daar nooit eerder aan gedacht heb! Weer iets wat we eigenlijk niet nodig hebben en van het boodschappenlijstje af kan. Fijn!

4 opmerkingen:

 1. Haha, zo wordt bakken wel een avontuur. Lijkt me alleen met een cake niet te doen, maar een ovenschotel gaat zo nog wel. Een losse oventhermometer misschien nog een idee? Die gebruik ik eigenlijk altijd want onze oven is altijd warmer dan ie aangeeft.
  Ach, bij een Pippi-huis hoort natuurlijk wel een beetje avontuur 😉

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan in de toekomst wel workshops avontuurlijk bakken gaan geven :-))

   Verwijderen
 2. Zeer mindful bakken. Met dit oventje moet je je echt maar met 1 ding tegelijk bezig houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. :-) kneuterig is eigenlijk het woord wat in mij opkomt. Heerlijk toch :-)

  BeantwoordenVerwijderen