Pagina's

maandag 15 november 2010

Sint Maarten

Dit jaar vierden wij Sint Maarten met heeeel veel suiker(bieten).

Sint Maarten


Voordat het een gewoonte was om op school een lampion te maken, maakten de kinderen een lampion van een suikerbiet.

Sint Maarten


Het resultaat mocht er zijn. Helaas waaide  tijdens het 'keuvelen' het kaarsje iedere keer uit. Gelukkig hadden we de papieren school lampionnen ook mee die waren voorzien van een veilg lichtje met een batterij.
Eind goed al goed!

vrijdag 5 november 2010

Experimenteel bruin

Hoe je haar te bruinen zonder chemische middeltjes:

Eekhoorntjes/ Squirrels
Men neemt twee mannetjes die graag walnoten en de hulzen verzamelen

Eekhoorntjes/ Squirrels

De groene en bruine hulzen doe je in een pan en overgiet je met kokend water. Laat nu het mengsel een paar dagen trekken.

Brown?

Giet na een paar dagen het mengsel door een theedoek en knijp de pulp/ hulzen die achterblijven in de theedoek goed uit.
Breng de gefilterde vloeistof  weer aan de kook en kook het net zo lang tot het super donkerbruin is geworden.Voeg voor extra kleur andere kruiden toe, bijvoorbeeld salie voor extra bruin.
Bijna klaar/ almost done

Als de vloeistof in en in donkerbruin is laat je hem afkoelen en zeef je hem nogmaals door een theedoek.
Breng de vloeistof op ongewassen droog haar aan met een (schilders)kwast en laat het drogen. Ikzelf laat het wel twee uur zitten en spoel het daarna uit. Et voila, bruiner haar!
Eigenlijk is het meer een kleurspoeling en werkt het het beste als je het een paar keer achter elkaar doet.


Klaar/ done


Vorig jaar bewaarde ik een portie in de vriezer, maar door plaatsgebrek heb ik dit jaar wodka aan de vloeistof toegevoegd. We zullen zien hoe dit uitpakt en hoe lang het goed blijft.
Als ik nog een lading hulzen vind probeer ik weer iets anders uit. Heerlijk toch, experimenteren? Gewoon proberen, gewoon doen!

woensdag 3 november 2010

Nagenieten

Vorige week gingen we uit logeren bij oma en opa. Heel erg leuk, vooral in de herfst, want opa en oma wonen bij het bos. Twee dagen lang wisselden we uitstapjes naar het bos af met een bezoekje aan de speeltuin en speelden we met oud speelgoed van mijn twee zusjes en mij dat nog steeds bewaard wordt op zolder.


Met zakken vol kastanjes, hazelnoten en eikels gingen we naar huis. De eikels gaan naar de kippen, de hazelnoten zijn voor de koekjes en een aantal kastanjes gaan aan het einde van bijna iedere middag op de houtkachel om als snack te dienen. Gepofte kastanjes, zo simpel, zo lekker.

Voorlopig is het nog iedere dag nagenieten van de geweldige herfstvakantie.

maandag 1 november 2010

Hout

Omdat we er in de winter graag warmpjes bijzitten is een goede houtstapel een vereiste. Natuurlijk speelt ook mee dat we al een jaar onszelf warmhouden en koken met onze houtkachel en het gas nu echt (vrijwillig) is afgesloten.



Begin dit jaar kochten we wat hout en de bedoeling is om deze winter door te komen met ons eigen hout. Overal en nergens komt het vandaan. Gekregen voor een 'dank je wel', een appeltaartje, flesje wijn of door soms gewoon als dumpstation te fungeren. Iedereen die nu denkt dat wij gratis hout hebben kan ik direct uit hun droom helpen. Om het hout gereed te krijgen voor de houtkachel moet er nog heel wat gesleept, gezaagd en gekloofd worden en laten we de benodigde gereedschappen ook niet vergeten ( kettingzaag, smeerolie, benzine, zaagbok, karretje, auto met trekhaak, kloofbijl, etc.).
We mogen dan ook graag tegen elkaar zeggen dat het water uit de douche geproduceerd door onze houtkachel toch echt lekkerder voelt en het eten bereid op de houtkachel toch echt lekkerder ruikt en smaakt.
Of dat nu echt zo is of komt omdat een warme douche  na een sleep, zaag of hak sessie een weldaad is en je gewoon trek krijgt van lichamelijke arbeid? Ik weet het niet.
Een ding is zeker na een middagje houthakken is iedereen altijd moe, hongerig en zeer voldaan.