Pagina's

zaterdag 30 juli 2011

Timing

Al een paar dagen probeer ik kruiden te plukken die ik her en der gespot heb langs de weg. Helaas werkt het weer niet mee en valt er elke ochtend wel een plensbui. Natuurlijk laat ik mij niet kennen en organiseerde een vroeg tripje met de jongens en skelter langs de weg (toch gauw zo'n 3 km).

We plukten rode klaver, smalle weegbree en duizendblad voordat er een iel vals zonnetje tevoorschijn kwam en de rest van de lucht donker werd. Snel weer op de skelter met de buit en hup naar huis.

De rode klaver en duizend blad liggen te drogen en de weegbree staat in azijn.

Over ongeveer twee weken kunnen de bladeren eruit gezeefd worden en hebben we onze eigen gemaakte pri-k-weg. Heel handig nu het muggenseizoen zich aandient en er binnenkort een grote voorraad brandnetels voor de winter moet worden geplukt.

Soms valt het nog niet mee om de seizoenen te combineren met het (gedeeltelijk gedwongen) hedendaagse. Vaak nog vis ik achter het net en denk ik:  volgend jaar dan......
Yep, timing is alles! Als het dan met de nodige inspanning werkelijk  loopt / lukt is het met geen pen (keybord) te beschrijven hoe ik me voel en zijn de mislukte pogingen uit mijn hoofd verbannen.

donderdag 28 juli 2011

Harde werkers

'Mam, we hebben heel hard gewerkt. Hout voor de winter!'


Snel bedenk ik mij dat goede bedoelingen belangrijker zijn dan een opgeruimd huis.
Heerlijk die vakantie!

zondag 24 juli 2011

Herfstweer

De langverwachte vakantie is eindelijk begonnen. Wel met herfstweer, maar dat mag de pret niet drukken.
Tussen de buien door gaan we snel naar buiten. Even kijken of de bramen al rijp zijn.


Binnen wordt er verder hard gewerkt met wat de tuin te bieden heeft. Vooral veel kolen en gourgettes. Niet alleen uit onze eigen tuin, maar ook van anderen.
Gourgettes zijn er dit jaar in overvloed en wordt nu bijna in elke maaltijd verwerkt. Leuk klusje,  gourgettes snijden.


Pas op je vingers!


Gelukkig is gourgette in zoetzuur een goede oplossing voor te veel.
Gourgettes in zoetzuur 2 / gourgette in sweet-and-sour part2
Klik voor mijn recept op de foto.
Doet in ieder geval zomers aan al dat vrolijke geel.

vrijdag 22 juli 2011

Mooi!

Mooi op het land.

Mooi in de hand.


 Mooi in de pan.


Heerlijk op je bord.

Regenboog snijbiet!

donderdag 21 juli 2011

Vakantie voorbereiding

Om nog even terug te komen op het lyme verhaal van de kleinste man hier in huis. Bij het naar bed brengen zag ik een rare kringel onder zijn arm, die de volgende dag nog groter was. Ik dacht direct aan lyme en zocht snel een plaatje op het internet. Inderdaad, het leek er verdacht veel op. De doktersassistent scheepte ons eerst nog een week af met eventueel ringworm (wat er heeeeeeel anders uit ziet), het is heeeeeel druk, als hij ziek wordt ga je gewoon naar de huisartenpost. Eenmaal bij de huisarts beaamde hij mijn vermoedens, dit was wel heel duidelijk. Hupsake, sterke cocktail antibiotica mee en tot ziens. Begrijp mij niet verkeerd, onze arts is een toffe peer, maar Lyme is toch een smerig iets en ik voelde mij er niet lekker bij. Kleine man trouwens ook niet, want die had heel wat te stellen met de antibiotica.

Gelukkig is de rust in huize Hollandse KLei weer wedergekeerd en bereiden we ons voor op de vakantie.
Aangezien een grote hobby van kleine man vlinders vangen is, maakte ik een vlindervangnetje van een wilgentak en een restje insectengaas.


Buurmeisje was zeer gecharmeerd van het eigen maaksel en wilde er ook graag 1 en natuurlijk ook 1 voor grote broer van kleine man en ook 1 voor het vriendje van grote broer, enz. enz..  U vraagt, wij draaien! En zo zat ik een woensdagmiddag lang samen met al het gespuis netjes te maken. Zij zochten een geschikte wilgentak, knipten deze af en maakte een lus en zette dit vast met ijzerdraad, terwijl ik de netjes knipte en vastnaaide.


Laat de zomervakantie maar komen, wij gaan op vlinderjacht!

woensdag 13 juli 2011

Vol

Soms is het leven vol, veel te vol. Vol met dagelijkse dingen zoals huishouden, feestjes, zieke kinderen, dieren, tuin en dingen die school bedenkt nog net even voor de vakantie. En wat duurt het dit jaar lang voordat we aan de beurt zijn. Nog anderhalve week en de kids tellen letterlijk af.


Gelukkig is er genoeg om van te genieten, zoals
- de jonge katjes die steeds groter worden (en die eigenlijk echt weg moeten)
- het heerlijke verjaarsfeestje buiten van manlief
- alle groenten en kruiden die we kunnen oogsten uit de tuin
- de nieuw aangelegde zijtuin waar de natuur aanslaat
- de komst van twee nieuwe kippen
- een (oud/nieuw) fototoestel van schoonmama, omdat ik al twee maanden zonder zat
-  kleine piraat die eindelijk weer zichzelf wordt na een behandeling tegen de ziekte van lyme (gemene ziekte)
- grote piraat die een mooi raport heeft
- de kermis in het dorp en dan vooral de schiettent
- en tot slot toch ook wel het typisch Hollandse weer, waar je de ene dag nog zwetend een stal uitmest en de volgende dag je regenjas met trui aan moet voor je dagelijkse buitenklussen.

Hoe het leven morgen, volgende week of volgende maand zal zijn....? Ik weet het niet, maar ik ben van plan om er vol van te genieten en herinneringen te maken voor altijd in mijn hoofd en hart.