Pagina's

dinsdag 14 mei 2013

Voor de liefhebbers van kruiden

Naast groenten en fruit zijn kruiden erg belangrijk in mijn tuin. Vooral de vaste kruiden zoals salie, tijm, rozemarijn, bieslook, oregano, lavas, munt en citroenmelisse zijn planten die elk jaar weer terugkomen na de winter of zelfs blijven. De meeste zijn ook makkelijk te drogen of anders wel in te vriezen. Je koopt 1 keer een plantje en je hebt het jaar rond plezier, vaak meerdere jaren. De 'wilde kruiden' mogen natuurlijk niet vergeten worden zoals, brandnetel, kleefkruid, smeerwortel, kamille, rode klaver, weegbree en moederkruid (ben er vast veel vergeten). Gratis en voor niks, soms tot ergernis aan toe, komen ze in je tuin of zijn te vinden langs buitenwegen en parken. Al deze schatten van moedernatuur zijn niet meer uit mijn leven weg te denken en worden dagelijks gebruikt. Gratis kruidenthee, mooimakers, smaakmakers in gerechten (zonder E-nummers, haha) en ondersteuning bij je gezond tegen allerlei kleine kwaaltjes. Wat een rijkdom.
Misschien was het jullie ontgaan, maar ik ben een echte plantjes nerd aan het worden die 'savonds graag een filmpje over tuinieren, eetbaars in het wild en zelfredzaamheid kijkt. Bij deze geweldige film  " Herb gardening with herbal recepis & remedies ", hij duurt maar liefst 1 uur, leer je veel over de gangbare kruiden salie, tijm, munt, peterselie, oregano, oost-indische kers en basilicum. Volgens mij is er een hele serie  van deze dames te vinden op het net over tuinieren. Ga vanavond maar eens op onderzoek uit. Maar nu hup in de tuin, want boontjes zaaien niet zichzelf.

ps. ik vraag mij soms af waar de Nederlandse filmpjes zijn op het gebied van de moestuin, wild plukken en zelfredzaamheid. Iemand tips!?
4 opmerkingen:

 1. Ik heb gisteravond jou andere tip gekeken die vna gisteren. Ik leer er echt heel erg veel van!
  Bedankt daarvoor ik kijk vanavond naar deze link en volgens mij moet ik de serie vna Alys fowler ook nog kijken. Gelukkig hebben we computer op de TV aangesloten :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb nu een koersoes natuurlijk genezen met kruiden van mijn ma gehad. Erg interessant. Jammer genoeg hier intensieve gifspuiterij nabij alle bermen... Of honden.

  Bedankt voor de tip, ga ik fijn kijken vanavond!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klinkt interessant die koersoes en wat lief van je moeder. Als ik een kwaaltje heb mail ik je wel, haha.

   Verwijderen
  2. Als ik hem uit heb, wil ik 'm wel aan je opsturen. Bestaat uit 10 delen ofzo, van een pagina of 70 per deel. Laat maar weten als je interesse hebt :)

   Verwijderen