Pagina's

maandag 30 september 2013

Moestuinmaandag, week 41

Een druivenstek van een buurvrouw en aardbeienuitlopers van lieve buurvrouw voor onze tuin.
Rozenbottels in overvloed voor jam, thee en limonade. 
We kregen een joekel van een spitskool. Gevonden langs de weg door een dame uit de buurt. 
Stoofpeertjes van oma L. gekookt in water met zelfgemaakte vlierbessensap en kaneel. 
Een houtfornuis gestookt op hout uit de buurt.
Zo nu en dan een lekker geurtje door het huis. Pepermunt tinctuur (pepermunt blaadjes ongeveer twee weken laten trekken in een beetje wodka) met een beetje water in ons uilen-geur-brandertje. Zo hebben we ook lavendel en rozemarijn (stink)geurtjes. 
Vooruit, omdat het oog ook wat wil, eten we de artisjok uit de tuin niet op, maar vergapen we ons aan de prachtige bloem. 
De kruidenthee voorraad, uit de tuin en berm, voor de winter begint ook al aardig op peil te raken
Tot slot nog een tip van oma E. om modderige kleine wortels uit de groentetuin schoon te maken. Spoel de wortels 1 keer grof af. Strooi er vervolgens een beetje zout over heen, husselen zodat het zout het vuil eraf scrubt, afspoelen en schoon zijn de wortels.
Een beetje een onsamenhangend  moestuinmaandag verhaaltje, maar elke keer sta ik weer versteld hoe ver je kunt komen met wat er om je heen te vinden is. Geoogst in het wild of van eigen erf. Elk jaar weer een beetje meer, want al doende leert men. Heel fijn.

Wat valt er allemaal nog te halen uit jouw tuin, balkon of buurt. Zelf gekweekt of geoogst in het wild. Laat ons meegenieten en leren. Laat een link achter bij de opmerkingen en ik plaats het in onderstaande lijst. Leuk!



donderdag 26 september 2013

Moestuinmaan/dins/woens/donderdag

Er is nog genoeg te halen in de tuin en ook komt er van alles van anderen binnen. De tijd van overvloed.
De tijd van van chaos. Tijd om de kippetjes los te laten om orde op zaken te stellen en de strijd aan te gaan met onkruid en ongedierte.

Gelukkig is er nog meer tuinhulp. (Ja oma's ik kijk uit met de snoeischaar)

Kijk voor nog meer moestuinen bij




woensdag 18 september 2013

Klein is ook fijn

Een grote oogst uit de moestuin is natuurlijk fijn. Een emmer wortels, vergieten vol met boontjes, bietjes voor het hele jaar, kruiden in overvloed en ga zo maar door. Zodra de buit binnen is overvalt mij elke keer het gevoel 'en nu?!'. Werk, heel veel werk. Schoonmaken, het hele bewaar proces van jam tot inkuilen en tot slot het verdelen van de restjes tussen dieren en composthoop. Werk (sommigen zullen het hobbyen noemen), dat ik meestal met veel plezier doe. Werk, dat er voor zorgt dat er betaalbaar gezond voedsel op tafel komt en zorgt voor een natuurlijke aanvulling van onze huisapotheek.
Na een paar weken oogst in overvloed is het des te meer genieten van de kleine porties. Nog een paar takjes Verveine die weer aan zijn gegroeid, een paar nieuwe goudsbloemen om te drogen, zonnebloemhoofden maatje mini, wat rozenbottels van de struik vlak bij de stal. Gewoon even snel tussendoor oogsten en verwerken.

Vaak moet ik dan denken aan een uitspraak van mijn moeder, "Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd" . Als kind dacht ik dan blablabla.  Juist mam, geef ik je na al die jaren toch nog gelijk.

dinsdag 17 september 2013

Vlierbessen promotie praatje

Ik moet toegeven dat het even een werkje is, plukken, rissen, wassen, groene besjes er tussenuit, koken, uit laten lekken in een theedoek, opnieuw de vloeistof verwarmen, 1 op 1 ruwe rietsuiker laten oplossen en tot slot in schone flessen gieten. 'Toch is het de moeite waard' ,is mijn mantra tijdens het klusje. Zeker als ik me bedenk dat ik straks niet bij de drogist sta voor allerlei huismiddeltjes tijdens het griepseizoen

Ik neem over uit  'Grow your own drugs' van James Wong;
Van oudsher worden vlierbessen gebruikt als onstekingsremmer bij hoest, keelpijn en luchtweginfecties en bij neusverkoudheid en bijholteontstekingen. Vlierbessen hebben een krachtige antiverale werking en kunnen diverse griepstammen bestrijden. Uit onderzoek is gebleken dat de duur van een griepaanval erdoor kan worden verkort.
De score is 3 flessen vlierbessensiroop en een paar paarse handen. Lieve buurvrouw zag mijn handen en wist te melden dat citroensap je handen ontpaarst. Handig! (of wisten jullie dat al?)


maandag 16 september 2013

Moestuinmaandag, week 38

Mosterdzaad, ik had het er een beetje mee gehad, lees hier. Gelukkig wilde oma E. nog wel een poging wagen om de overgebleven zaden te oogsten. Hier volgt een lesje efficiĆ«nt mosterdzaad oogsten.

Knip de zaadhulzen boven een vergiet, die op een theedoek staat, af.
 Stamp met een vijzel de zaadhulzen open. De zaden zijn zo hard dat ze niet direct stuk gaan.
 Zo nu en dan schud je met het vergiet, zodat de zaden door de gaatjes op de theedoek vallen. 
 Is dat even handig. Geen zere vingers en urenlang priegelen. Slimme oma E.


Nu nog een aantal andere tijdrovende klusjes
Vlierbessen rissen voor siroop. Er staat een emmer vol te wachten.
 Een ketel vol met grote en kleine wortels. De jongens hebben ze gisteren spontaan gerooid......
De rest mag mama doen. De wortels gaan in een aantal porties stampot voor in de vriezer, altijd handig. Het loof gaat in een soep, ook voor in de vriezer. Wat over  is gaat naar de pony en de kippen.
Zo nu en dan vind ik nog een presentje van de jongens op de deurmat
 Dit lag ook nog op het land. De kinderen hebben het maar terug gebracht naar de boer en kregen als dank een zak met uien. Leuk!
 Volgend seizoen zit ook alweer in mijn hoofd. De pompoenzaden zijn al binnen.

Heb jij ook een moestuin of verbouw je groenten, kruiden of fruit op een balkon, bak, terras? Deel je moesverhalen met ons, dat vinden we erg leuk. Laat een link achter bij de opmerkingen dan zet ik hem in onderstaande lijst.

Moestuinmaandag, week 38




woensdag 11 september 2013

Kinderlijk blij


Kinderlijk blij word ik als ik een regenbooog zie, als deze term bestaat tenminste.Vanochtend een dikke boog vanuit mijn slaapkamerraam. Onderweg naar school zagen we nog eens 3 regenbogen. Jongste zoon stelde voor om regenboogjagers te worden. Dat lijkt me een fijn plan, in ieder geval voor vandaag.

maandag 9 september 2013

Moestuinmaandag, week 37

Kleine aardappels, grote aardappels, gekke aardappels, wat blijft er veel op het land liggen. Het aardappelfeest blijft maar door gaan en wat genieten de kinderen er van. Het leuke is dat anderen ook mee genieten. De vriendjes en vriendinnetjes die komen spelen, lieve buurman gaat zelfs met een kruiwagen mee het land op. Super gezellig. Natuurlijk wordt de buit verdeeld, wat het feest alleen maar groter maakt. Wij zelf hebben aardappels genoeg tot kerst. Ik hoop dat ze in gestapelde kratjes goed blijven.
(deze aardappels komen van het land van buurmanboer naast ons huis. Er blijft aardig wat achter op het land na het rooien)

Het oogsten van mosterdzaad viel nog niet mee. Wat een gemene prikkels zitten er aan de zaadhulzen en wat een werk (lees; heel veel tijd) is het om de zaadjes eruit te krijgen. Super trots was ik toen ik een half potje vol had. Nu had ik al mijn inmaakkruiden allemaal uit de tuin. Pats!!! laat ik het potje vallen. Grrrrrr. Manlief snapt niet zo goed waarom het een ramp is. Je kunt toch gewoon een zakje mosterdzaad in de winkel kopen? Nu mijn kleine ramp in beeld.
De aardbeien in de voortuin hebben dankzij het mooie weer nog volop rode aardbeitjes. In tegenstelling tot het begin van het seizoen, toen smaakten ze naar zeepsop, smaken ze nu heerlijk. Je moet er wel snel bij zijn, want de kinderen en de buurmeisjes weten ze ook te vinden.


Heb jij ook een moestuin of verbouw je groenten, kruiden of fruit op een balkon, bak, terras? Deel je moesverhalen met ons, dat vinden we erg leuk. Laat een link achter bij de opmerkingen dan zet ik hem in onderstaande lijst.

Moestuinmaandag , week 37 

donderdag 5 september 2013

Piepers rapen

Na het eten, 
als het iets minder warm is,
 mand in de hand en kind op de rug, 
struinen we het land af.

Studiedag

Nog niet eens helemaal terug in het schoolritme, studiedag. Ons hoor je er niet over hoor. Skelteren, vissen, bloemetjes plukken, bramen plukken, plannen maken om klusjes van het lijstje te doen en dan besluiten om gewoon niets te doen. Studiedag anno 2013.
(en ook nog een beetje ruzie maken, maar dat staat niet zo sjiek op een blog)

 Vandaag is het gedaan met de pret. De jongens zijn weer naar school. Tijd om te poetsen!