Pagina's

woensdag 14 december 2016

Zoet presentje

Al een paar weken zag ik vanuit mijn ooghoeken onderstaand blad in de winkel liggen. Ik had er zelfs al een keer in gebladerd en begon spontaan te kwijlen van de recepten. Niet kopen, niet kopen, niet kopen. Niet vanwege de centjes, maar vanwege het ontbreken van enige zelfbeheersing als er  iets van chocolade in ons huis is. Eerder maakte dat niet zoveel uit, maar tegenwoordig lijkt elk pondje wel door het mondje te gaan.
Uiteindelijk deed oma E. mij het blad cadeau. Hemels, wat een heerlijkheid. We hebben er uitgebreid in zitten neuzen. Tot onze verbazing zijn de recepten niet eens zo ingewikkeld en zijn alle ingrediënten in de supermarkt te krijgen. Dat biedt perspectieven!

Zo vlak voor de kerst vind ik het leuk om mensen een extraatje te geven. Vooral degene die zich inzetten voor mijn kinderen. De leerkrachten op school, maar ook zeker de mensen die alle sportclubjes en andere vrijetijds clubjes begeleiden.Vaak zijn het vrijwilligers die er  keer op keer voor zorgen dat mijn kind een sport of activiteit kan beoefenen. Die mogen best een keer verwend met een kleinigheidje. Het liefst iets zelf gemaakt met hulp van de kinderen.(Het liefst iets waarbij ze mijn hulp niet nodig hebben, maar dat is ben ik bang een illusie)
De Zweden zijn echte zoetekauwers en chocolade liefhebbers. Voor de voetbaltrainers maakten we al bovenstaande snoeppotjes. Alleen..... chocolaatjes zijn echt schreeuwend duur in Zweden, zeker die met een fair trade stempel.
Gelukkig biedt het blad ' Julgodis'  uitkomst. Een super makkelijk recept, wat de kinderen dus bijna helemaal zelf kunnen maken, dat niet zo heel veel gaat kosten. Het moet in grote aantallen ;-)

Het is heel simpel. Je hebt nodig;
- marshmallows
- pure chocolade (fair trade)
- cocosrasp
- nootjes, maakt niet uit welke
Smelt de chocolade in een pannetje op een laag vuurtje.
Stamp de nootjes fijn in een vijzel en doe ze in een schaaltje.
Doe de cocosrasp in een schaaltje.
Dip ongeveer 1\3 van de marshmallow in de vloeibare chocolade en daarna in de cocos of in de nootjes.
Leg de marshmallow op een bordje om af te koelen.
Als ze afgekoeld zijn kun je ze in een potje doen of zoals hierboven in een puntzakje, goddisstrut op zijn zweeds, die je vouwt met een driehoekig papiertje.
Klaar!
Heerlijk voor in een kop met warme chocolademelk of thee of ouderwets geroosterd boven een vuurtje.

 We hebben het nog niet uitgeprobeerd, maar volgensmij kan er niet veel mis gaan. 
Misschien vouwen we ook nog wel van die puntzakjes. Onze voorraad lege potjes gaat er met een rap tempo doorheen.

Hebben jullie ook nog van die kleine weggeef ideetjes?


2 opmerkingen:

 1. wat je tegenwoordig ook veel ziet is van die potjes met bijna klaar koekjes. Dat is ook heel eenvoudig zelf te maken. Kaartje eraan met wat ze nog moeten doen. Je kunt dan zelf ook variëren met de mix voor als je toevallig weet waar iemand van houdt. Vonden de juffen bij ons een erg leuk kadootje. Of de kinderen een potje laten verven of beplakken met vliegerpapier waxine lichtje of kaarsje erin en het is klaar ook erg leuk en simpel te maken. Zijn wel allebei ideetjes met potjes.... ;) Of een uni kleurig mok (hebben jullie daar ook zo iets als action of xenos) versieren met porseleinstiften en er iets lekkers in doen. De kinderen van klei of zoutdeeg een kaarsenstandaard of waxinelichtjes houder of hanger voor in de kerstboom laten maken. Of nog even op pinterest kijken ideeën genoeg

  Succes!

  Groetjes,

  Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kijk dat zijn leuke ideetjes en inderdaad pinterest......

   Verwijderen