Pagina's

maandag 11 december 2017

December

Net als in Nederland is bij ons de winter in volle gang. Al sinds half November wisselen perioden van sneeuw en ijs zich af met dooi. Zo nu en dan is het zelfs zo glad op onze weg dat ik de oprit niet op kan en de auto in de berm moet parkeren. Gelukkig wonen we bijna midden in het dorp en kunnen we lopend naar school, sportzaal en de (ieniemienie)supermarkt. Wat een luxe!

Aangemoedigd door de sneeuw hing de man al in November de kerstverlichting op. Vooral op druilerige dagen is dat kleine beetje extra verlichting zo fijn. Best vreemd, in Nederland hadden we er niet echt behoefte aan, maar nu is het gewoon fijn om de kerstverlichting van de buren te zien. Een mens zit soms raar in elkaar.(Wij kochten braaf een timer voor de buitenverlichting, maar het is heel zweeds om alles dag en nacht te laten branden)
Elk jaar hebben de kinderen ook een kerstkalender. Een lange slinger met zakjes waar elke dag iets in zit, iets lekkers, een spreuk of een kleinigheidje. Dit jaar ontbrak mij de puf om er wat van te maken. Tussen de verjaardagen van de twee oudsten vloog ik op en neer naar Nederland om familie zaken te regelen. Gelukkig was oma E in Zweden om te helpen. Ondanks alle hulp had ik echt geen zin om 4 kerstkalenders in elkaar te zetten. Helaas, we slaan een jaar over. Wat we wel doen is elke avond onder het eten een aflevering kijken van 'Jakten på tidskristallen' ,de kerstkalenderserie op het zweedse kinderkanaal (barnkanalen.se). Op de radio is er ook een hoorspel met elke dag een aflevering. Bij alle twee hoort een kerstkalender en trouw worden de bijbehorende vakjes elke dag geopend. Tellen we toch nog af naar kerst ;-) 

Na alle drukte van de  afgelopen maanden nam ik me voor om in December wat tijd voor mijzelf te maken. Heel erg gelukkig en blij word ik als ik iets kan maken. Dat hoeft niets ingewikkelds te zijn, gewoon iets simpels zoals washandjes uit een oude handdoek of vaatdoeken uit een oude trui. Gek genoeg schiet dit er vaak bij in. In de supermarket gooi je een vaatdoek net zo makkelijk in je winkelmand. Erg veel pijn in je portemonee doet dit niet en het scheelt een hoop gedoe met naaimachine en husselen met tijd. 
Als ik eenmaal op stoom ben, ben ik niet meer te stoppen. Hier en daar gedurende de dag steel ik wat minuten om iets te maken. Tot nu toe , washandjes, vaatdoeken, filtjes voor onder de stoelpoten, handenscrub, deodorant, een luchtje in mijn geurbrander, vogeltraktaties, twee tafelkleden en een kussen voor in de schommelstoel. Ik ben weer een blij ei!

Verder kocht ik een boek digitaal, jawel mijn eerste! The unsettlers van Mark Sundeen. Ik lees hem op mijn telefoon, dat is wel grappig want het boek gaat over mensen die echt back to basic gaan. Dus niet in een hutje in het bos met zonnepanelen erop, internet , auto en mobieltje. Geen computer, geen ingelegd water of stroom, niets. Bij haar kun je er al meer over lezen. Een goed boek, over hoe het ook anders kan. Het komt hier vast nog een keer terug.  


Om helemaal te onthaasten keek ik de documantaire  'All the time in the world'. Deze documantaire gemaakt door  Suzanne Crocker gaat over haar gezin die wil ontsnappen aan het jachtige hedendaagse leven en het leven naar de klok. Ze besluiten 9 maanden, in de winter, in een hut van een vriend in de bush van Alaska te gaan wonen om hun natuurlijke ritme weer terug te vinden. Het is grappig om te zien dat ze in het begin hun jachtige gedrag gewoon voortzetten in de bush, het zit er zo ingesleten. Een mooie documantaire over een hedendaags gezin die graag weer met elkaar en de natuur in verbinding willen komen.

Hoe staat het met jullie tot nu toe in decmeber? Druk, grootse plannen of net als mij een stapje terug?8 opmerkingen:

 1. graag ook dat stapje terug soms kom je jezelf even tegen en dan is een beetje onthaasten heel goed even wat eerder een rustuurtje kan ook geen kwaad. Mooie reportage weer vanuit dat verre land

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel graag een stapje terug. De korte dagen met weinig daglicht laten je merken dat dit de tijd van rust en stilte is. Aleen de kalender vindt dat dit de drukste maand van het jaar moet zijn. En ik wil die kalender zo veel mogelijk bewust negeren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is nog een hele kunst, het negeren van de kalender ;-)

   Verwijderen
 3. Dat lijkt me een mooie documentaire!
  Laatst was er ook een mooie aflevering van mensen die in Yukon wonen. Helaas zie ik hem nu niet meer, maar ook de overige afleveringen zijn het kijken waard. Ik denk alleen dat je ze niet in Zweden kunt nakijken?
  https://www.kijk.nl/net5/granddesignsnaarheteindevandewereld

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Willem ik kan helaas de afleveringen niet via jouw link zien, maar opYoutube heb ik een aantal afleveringen gevonden. Leuk! https://www.youtube.com/watch?v=Yp7d7JVyDhc

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha! Waar heb jij die documentaire gekeken? Netflix?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zag de docu ooit op de BRT en kocht hem laatst zelf op vimeo (op mijn telefoon terwijl ik 5 uur moest wachten op het vliegveld in Oslo 😀)

   Verwijderen
 6. Thanks for all your efforts that you have put in this, It's very interesting Blog...
  I believe there are many who feel the same satisfaction as I read this article!
  I hope you will continue to have such articles to share with everyone!
  ตารางบอล

  BeantwoordenVerwijderen