Pagina's

vrijdag 12 oktober 2018

De mysterieuze wereld van paddestoelen en zwammen


Altijd leuk als U., een dame uit de buurt, voorbij komt van haar rondje door het bos. Soms zit haar zoontje in haar kinderwagen en soms.....

U. was voorheen beroepsplukster. Ze is goed, heel goed. Loop je met haar door het bos, zit haar mand al vol voordat ik maar een paddestoel heb gespot. Het ligt niet aan mij, zegt haar man, hij heeft hetzelfde.  Hun vriezer zit helemaal vol met oogst en is genoeg voor een heel jaar elke dag paddestoel eten. Dat klinkt een beetje eentonig, elke dag, maar er zijn zoveel eetbare soorten te vinden in het bos, elk met hun eigen smaak en textuur.
Stensoppar, dezelfde familie als Karl Johan. Lekker!
Dat klinkt altijd zo gaaf, paddestoelen en zwammen plukken in het bos. Helaas kwam ik in Nederland nooit verder  dan eekhoorntjesbrood, die trouwens Karl Johan heet in Zweden. Al verschillende keren stond ik met een boek naast een exemplaar. Is het nu echt X , of toch Y ?Twijfel, twijfel, dan toch maar niet. Zo bleef het vorig jaar bij Karl Johan en de Kantarel, die niet zo moeilijk te verwarren zijn met iets anders. Je zult toch maar eens ziekjes worden van een verkeerde paddestoel. Soms word ik ongevraagd getrakteerd op een verhaal over een verkeerd geplukt exemplaar en een nacht lang op het toilet. Tijdens de vergadering van de wegvereniging laatst, werden er verhalen uitgewisseld over bijzondere soorten die in de buurt te vinden zijn, hoe ze smaken en te bewaren en last but not least hoeveel geld je er mee kunt verdienen. De gastvrouw showde nog even haar gedroogde voorraad van tientalle potten. Ik was zwaar onder de indruk.
(Elke grindweg in Zweden heeft een eigen  vereniging , bestaande uit bewoners aan de weg. De vereniging regelt zelf het onderhoud van de weg en zijweggetjes)

Geplukt door U. Dit zijn hele dure. Ben helaas de naam vergeten.
Toen U. een tijdje terug voorbij liep met een mandje , trok ik mijn stoute schoenen aan en rende achter haar aan. Zou ik misschien mee mogen,het bos in? Gelukkig, het mocht. In dat half uurtje, dat ik haar bij kon benen, heb ik honderuit gevraagd. Wat kun je eten, hoe maak je het klaar en hoe bewaar je welke soort. En passant werden ook nog, van alle soorten ,de kiloprijzen genoemd. Kijk, altijd handig om te weten ;-) .

Kantarellen en fÄrticka
Met behulp van U.en een paar boeken kan ik nu een aantal soorten zelf plukken. Toch twijfel ik soms en ga dan met mijn mandje naar U. Als een lerares met een rode pen corrigeert ze mijn werk. Ojoj, nej en tsss zijn de standaard uitdrukkingen wanneer er verkeerde exemplaren uit het mandje worden gevist.


Als dank en ruilmiddel, overlade ik U. met boontjes, gourgette en sla. Die durfde ik, zonder begeleiding te plukken en met een gerust hart uit te delen aan mijn juf. Die het trouwens zonder corrigerende bijgeluiden in ontvangst nam. Pfieuw, geslaagd! ;-)


Voor wie graag wat meer wil weten.

8 opmerkingen:

 1. Wat gaaf dat je zo'n wandelende bron van kennis in de buurt hebt;

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou het zonder zo.n U ook niet durven. Je boft!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat zou ik ook niet z\o maar durven hoor veel te bang om verkeerde mee te nemen. hier in Nederland mag het ook niet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gaaf! Ik hou het tot nu toe nog bij kastanjes rapen, omdat ik geen idee heb welke paddenstoelen je hier mag plukken en welke er voor consumptie geschikt zijn.

  BeantwoordenVerwijderen