Pagina's

maandag 28 mei 2012

Het doen met wat je hebt

In tijden van crisis moet men het het doen met wat er is.
Vandaag creatief met rabarber, want dat groeit in huize Hollandse klei tot aan den hemel.
De bloemen zijn prachtig en doen het goed in een vaas. Laten we de rabarberlimonade
rabarbercake en -taart niet vergeten. Jan en alleman die jarig is krijgt een bosje rabarber bloemen, stelen, eetbare maaksels of anders een zakje zaad om zelf in de toekomst een stukje zelfvoorzienerder (?) te zijn. Alles verpakt in de reusachtige bladeren die ook nog eens geweldig zijn voor op de composthoop.
Aan de smaak went men vanzelf onder dwang. Kijk naar mijn hubbie en kinderen.
Het doen met wat je hebt.

zaterdag 26 mei 2012

donderdag 17 mei 2012

Eigen plekje

Het is zover. Kleine meisje, Madelief, heeft haar eigen plekje.



Niet meer in het wiegje naast mama, maar opeens in een groot bed in het kamertje/ gangetje naast grote broer Riff.  Gelukkig wonen we in een klein huisje en sta ik met vier stappen naast haar bed.

Het bedje kocht ik bij de kringloop en schilderde het 'lady bird' rood met kalkverf. Dekentjes en lakentjes zijn nog van vroeger. Met dank aan de bewaardrift van mijn mama.
De zon- en tochtwering (dakraam lekt al 10 jaar) zijn gemaakt met het oude wollen dekentje van mijn zusje, Leentje, een lap stof dat ik nog had en klitteband.

Een wollen deken is geweldig! Het houdt warmte, kou en wind tegen en is ook nog eens lekker zacht. Zonde dat ze uit de mode zijn geraakt. Je kunt er zoveel mee doen.

En wat Madelief er allemaal van vondt? Die sliep zoals gewoonlijk, als een roosje.

maandag 14 mei 2012

Moederdag, fluitekruid gadget en ander moois uit de berm.

De perfecte moederdag, mag ik wel zeggen. Ontbijtje op bed met zelfgemaakte knutsels, het zonnetje scheen lekker en de afwas werd gedaan. Ik mocht natuurlijk beslissen wat we die dag gingen doen. Lekker buiten rommelen! Gelukkig kon iedereen zich daar in vinden, met als voorwaarde dat de pyama's de hele dag mochten aanblijven.

Terwijl wij druk aan het werk gingen in de tuin keek Madelief kippen TV.
De jongens wisselden kleine klusjes af met spelen en bloemen plukken uit de berm. Hoogtepunt was het maken van een fluitekruid fluitje.

Fluitenkruidfluitje:
Pluk een stengel fluitenkruid en snijd deze tweemaal vlak onder een knoop door. De stengel is nu aan de bovenkant open en aan de onderkant dicht. Maak in de onderste helft een sneetje in de lengterichting van ongeveer 10 cm. Blaas nu hard in het open einde van de stengel. Als je even zoekt op internet kun je ook filmpjesvinden.

Leuke bijkomstigheid was dat we de rest van de middag precies konden horen aan de fluitjes waar de jongens waren.

De berm langs onze weg is eigenlijk een groot speelparadijs. Elke keer vinden de jongens wel een nieuw soort plantje dat we nog niet hadden ontdekt. In de keuken ligt nu een boek waar de plantjes kunnen worden opgezocht. Daarna gaan ze in het droogboek ,geschiedenis der Nederlanden (LOL). Langzamerhand komt er een aardig overzicht van wat er allemaal groeit en bloeit om ons heen.
Het leukste is als we ontdekken dat je de planten ook nog kunt gebruiken voor weet ik veel wat. De blaadjes van de pinksterbloem zijn een ware snack, van fluitekruid kun je een fluitje maken, met de boterbloem kun je je gezicht leuk geel wrijven enz enz.. Nu maar hopen dat buurmanboer nog even wacht met het maaien van de berm, want we zijn nog lang niet uitgespeeld.


vrijdag 11 mei 2012

Blij met moedertje natuur



Wat een kadootje als je een paardekastanje terugvindt die je in de herfst hebt begraven. We doopten de boom Riff, naar de planter. De paardekastanje is een supersnelle groeier en over een paar jaar zullen we al een echte Riffboom hebben. Nu nog een fijn plekje vinden, dan kan hij rustig verder groeien. Dan kan ik als ik oud ben en de kinderen al lang niet meer thuiswonen, tegen manlief zeggen ; 'Je weet wel daar bij de Riffboom. '
Dankjewel moedertje natuur voor dit geweldige presentje.

donderdag 10 mei 2012

Kippentractor

Sinds de herfst liep een twintigtal kippen op ons erf rond te scharrelen. Erg gezellig maar ik zei nog 'Niet naar de buren, niet op mijn picknickbank of midden voor de deur poepen, niet naar binnen lopen en alleen ongedierte en onkruid opeten.' Nu luisteren die kippen van mij niet al te best. Lieve buurvrouw begon ook al voorzichtig te informeren wanneer de kippen weer achter slot en grendel gingen, want ze wilde gaan zaaien in de tuin.

Ikzelf vond het ook wel weer welletjes geweest en sloot het grootste gedeelte van de kippen weer in onze bestaande ren met nachtverblijf op. Maar ja, er bleef een koppeltje hennen met haan over die niet goed bij de rest paste. Nu moeten jullie weten dat ik al jaren droom van een kippentractor, oftewel een verplaatsbaar kippenhok met ren. Leek me zo handig. Je verplaatst om de zoveel tijd hok met ren en je kippen houden zo je gras kort.

De uitvoering van mijn plan was iets minder simpel. Manlief was super druk met andere dingen, ikzelf nog slapjes door bevalling en griep.  In een opwelling kocht ik een kippenhok met ren, liet dit door manlief, kinderen en schoonzus op een zondagmiddag in elkaar zetten en bleef maar herhalen hoe leuk het wel niet zou zijn als je het hok zou kunnen verplaatsen.

Na wat gepuzzel kwam manlief met een geweldig idee. Het frame werd verstevigd met stalen strips, twee oude wielen die al jaren rond huis rondslingerden werden gebruikt en als je de twee handels naar beneden duwt tussen de wielen gaat het hok omhoog en kan de hele installatie verplaatst worden.  Jippie, de kippentractor werkt!
Alleen moet je niet vergeten om de kippentractor te verplaatsen, anders hou je geen grassprietje meer over zoals je kunt zien op de foto..

woensdag 9 mei 2012

Leuke bijverdienste

Wat doe je als je geen spullen hebt om te verkopen met koninginnedag?
Klinkt een beetje raar, maar ik geef spullen die we niet meer nodig hebben weg. Natuurlijk willen de kinderen wel wat bijverdienen op een kleedje in het dorp tijdens deze feestelijke dag. Een goed idee, want dan kunnen ze het geld  direct weer bij hun vriendjes op kleedjes uitgeven voor weet ik veel wat. Iedereen blij.
Maar ja, wat ga je dan verkopen?



Tomatenplantjes voor een zacht zeeprijsje.
We waren na 2 uur helemaal uitverkocht. Maar liefst 90 plantjes, allemaal weg!
Het was wel een werkje, maar dat kon de jeugd makkelijk aan onder toeziend oog van moeders.
Voor volgend jaar staan al nieuwe plantjes op de planning. Gourgette, tomaten en paprika.

Dus wie leuk wil bijverdienen............

dinsdag 8 mei 2012

Hoi Hallo!

Hoi. Hallo! Daar zijn we weer. Na een maandje griep, verkoudheid en twee buikgriepjes mag ik wel concluderen dat mijn weerstand lichtelijk laag was. Naast het belabberd voelen met een kind aan de borst, zorgen voor  de mannen en dieren, plus het uitvoeren van de nodige verplichtingen bleef er weinig energie over voor mijn plekje op het WWW.


Ik heb mijn plekje erg gemist en sta te popelen om weer vanalles met Jan en Alleman te delen.
Liefs Helena