Pagina's

vrijdag 2 oktober 2015

Voor de winter komt

Hoeveel hout zouden we nodig hebben voor een jaar? Volgens de eigenaren 40 kuub. Wat!!!
Afgelopen december waren we ook hier en was het inderdaad min 20 graden celcius OVERDAG, maar 40 kuub klinkt als belachelijk veel. In Nederland, met ongeveer hetzelfde systeem, gebruiken we ongeveer 10 kuub voor een heel jaar warm water, koken en huis verwarmen. Tja, wat is wijsheid?
Uiteindelijk werd het 30 kuub, losgestort, gekloofd en al. De houtboer, annex klusjes en brandweerman van het dorp, zou het in twee porties storten. De eerste 15 kuub stapelden we in 1 dag tijd in het houthok. De volgende dag voelde ik me echt als een oud vrouwtje, stram en stijf. 
De eerste 15 kuub.
Lopend bandje is best fijn als je anders een heuveltje op moet met een kruiwagen.
Hulp.
Uiteindelijk gaat het via een raampje , hup, de kelder in waar de houtkachel staat met warmtevat.
De volgende 15 kuub liggen te wachten.
De man is weer in Nederland, dus....... elke dag een uurtje fitness voor mij. 
(Het lopende bandje heeft het begeven. We vonden het al een wonder dat hij het nog deed)

En nu naar buiten. Er wacht een klusje.

8 opmerkingen:

 1. Och Helena, wat heerlijk!
  Ik weet het, het is hard werk, maar oh my.. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja dat hoort er ook bij :-) Maar wat lekker als straks alles binnen is, wat zal dat een voldaan gevoel geven! En ook heerlijk weer erbij, zo te zien op de foto's. Sterkte :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. pfoooeeeee! ah joh, goed voor je moet je maar denken ;o))) Succes!
  oooh, er ligt ons ook nog een stapel te wachten...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier hebben we gelukkig aardwarmte. Maar we hebben voor de zekerheid wel hout klaarliggen mocht de aardwarmteinstallatie het begeven, dan kunnen we stoken op hout. En natuurlijk wat houtjes voor de sauna :-)
  Waar in Zweden zitten jullie eigenlijk? :-)
  Groetjes Kaya

  BeantwoordenVerwijderen
 5. 40 kuub dat is nogal wat, wij stoken per jaar 30 kuub op maar dat is voor 4 slaapkamers, 2 woonkamers, 3 hallen, 2 badkamers , keuken en eetkamer.Wel hebben we nu wat meer hout gekocht want liever teveel dan te weinig. Het hout komt hier in balken va ca een meter aan en dan huren we een zaagkarretje in die het verzaagd in gangbare brokken. Kloven moeten we zelf doen en het stapelen ook .Zon bandje wordt hier gebruikt om de mais in het maishokte doen. Sportschool heb je zo niet nodig. Rekken en strekken genoeg. Heel veel sukses, Cisca Servie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In Nederland zagen en hakken wij ons hout ook zelf, maar dat is dan 10 kuub per jaar en aangezien de man maar 10 dagen per maand bij ons in Zweden is, wordt het allemaal een beetje teveel. Vandaar deze kant en klare (dure) oplossing.

   Verwijderen
 6. Manlieve, wat een HOUT! :D
  Wij hadden vorig jaar 5 pallets en daarmee het goed gered maar het wordt hier dan ook echt geen -20. Hu, wat een frissigheid!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha ik zag van de zomer al bij veel huizen een enorme voorraad stookhout liggen, maar nu begrijp ik dat zo veel ook echt nodig is in de winter. Succes met houtjesstapelen.

  BeantwoordenVerwijderen