Pagina's

zaterdag 10 december 2016

Zelf haarverf maken

Wie al wat langer meeleest kan zich misschien nog herinneren dat ik mijn eigen haarverf maakte. Dat ging als volgt:


Men neemt twee mannetjes die graag walnoten en de hulzen verzamelen
De groene en bruine hulzen doe je in een pan met water dat heeft gekookt. De hulzen moeten net onder water staan. Laat het mengsel twee dagen staan en roer af en toe in de pan.
Giet na twee dagen het mengsel door een theedoek en knijp de pulp/ hulzen die achterblijven in de theedoek goed uit.
Breng de gefilterde vloeistof  weer aan de kook en laat het zachtjes pruttelen totdat het super donkerbruin is geworden.Voeg voor extra kleur andere kruiden toe, bijvoorbeeld salie voor extra bruin.
Als de vloeistof donkerbruin is laat je hem afkoelen en zeef je hem nogmaals door een theedoek.

Breng de vloeistof op ongewassen droog haar aan met een (schilders)kwast en laat het drogen. Ikzelf laat het wel vier uur zitten en spoel het daarna uit. Et voila, bruiner haar! 
Eigenlijk is het meer een kleurspoeling en werkt het het beste als je het regelmatig herhaalt.


Vorig jaar bewaarde ik een portie in de vriezer, maar door plaatsgebrek heb ik dit jaar wodka aan de vloeistof toegevoegd. We zullen zien hoe dit uitpakt en hoe lang het goed blijft.

Ondertussen zijn we wat jaartjes verder en ben ik al heel wat zelf verf ervaringen rijker. Tijd voor een update.

- De vloeistof is niet echt een verf, meer een kleurspoeling. In de loop van de jaren zijn er bij mij aardig wat grijze haren bij gekomen en de dekkingsgraad van de verf wisselt sterk. Zelf vind ik dat geen probleem. Hierdoor blijft het er heel natuurlijk uitzien en is er nooit uitgroei. Mijn haar krijgt een diepere kleur en glans en de grijze lokken zwakken af, zijn minder.

- Om een beter kleurresultaat te krijgen ben ik de verf anders gaan maken. Ik breng de hulzen en kruiden (salie in mijn geval) met een flinke laag water aan de kook. Als alles ongeveer een kwartiertje zachtjes gekookt heeft laat ik de boel twee dagen staan. Daarna breng ik de massa opnieuw aan de kook, eventueel moet er een beetje water bij, en laat alles koken tot de hulzen zacht zijn. 
Ik kwam tot de ontdekking dat er heel veel kleur achterblijft in de hulzen. Als de hulzen zacht zijn kunnen ze gepureerd worden met een staafmixer. Er ontstaat een dikke smurrie die je in je haar kunt smeren. Hoe langer de smurrie blijft zitten, des te dieper de kleur. Na twee uurtjes is de maximale kleur wel bereikt.

- Experimenteren met kleuren is ook leuk. Zo voegde ik een keer twee eetlepels rode henna toe aan de substantie en gebruikte een keer bietensap in plaats van water. Je krijgt dan een rode gloed door je bruin.  Rode henna is wel mijn favoriet. Mijn haar kleurt dan kastanje bruin. 

- Het bewaren van de vloeistof is nog het moeilijkst. In de vriezer blijft het het langst goed, maar dan moet je wel voldoende plek hebben. Puur blijft de vloeistof een paar weken goed in de koelkast. Daarna gaat het ietwat raar ruiken. 
Het toevoegen van alcohol is een optie, maar droogt je haren licht uit en na ongeveer een half jaar bederft de vloeistof.  Het vervangen van de alcohol door appelazijn is wel beter voor je haar maar zorgt er niet voor dat het langer houdbaar is.  Het beste is nog om de schillen te drogen, zodat er van de gedroogde schillen elke keer een verse lading gemaakt kan worden. De schillen zijn dan onbeperkt houdbaar. Heel handig voor als er eens een jaar geen oogst is of je geen tijd hebt om te rapen (wij raapten altijd bij een mevrouw in de buurt).

Vorige week was er uitverkoop van oude boeken bij de bibliotheek en nam ik een boek mee over het natuurlijk verven van wol. Wat een prachtige kleuren zijn er te zien in het boek en allemaal met natuurlijke materialen. Dat moet dan toch ook voor je haar kunnen? Heeft niemand daar eerder aan gedacht? Alles is toch al een keer geprobeerd? Helaas kan ik niets vinden op het WWW met betrekking tot je haren verven met planten. Iemand suggesties? Dat moet toch gewoon zonder rare middeltjes uit een vaag pakje kunnen? Iemand? (behalve de opmerking dat haren verven onzin is ;-)).

Gelukkig voor mij staan er 675 recepten in het boek. Genoeg info om verder te experimenteren. Nu nog even aan mijn Zweeds werken. Over 6 jaar maar weer een update?


6 opmerkingen:

 1. Ik gebruikte vroeger kant en klare henna met walnoot extract. En was heel tevreden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar moet ik eens naar zoeken, want die ken ik nog niet. Ik ben benieuwd.

   Verwijderen
  2. Ik vond henna altijd zo vreselijk afgeven, ben er daarom mee gestopt.

   Verwijderen
 2. ik denk wel dat het op een of andere manier mogelijk moet zijn, alleen heb ik zelf geen ervaring.Wel interessant voor als het grijs op mijn hoofd nog erger word, een kleurtje zonder chemische zooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. als je er niks over kunt vinden zit er maar een ding op .... alles gewoon zelf proberen! Ik wacht af en kijk mee (en doe misschien mee, heb ook last van kleuruitval)! :D

  BeantwoordenVerwijderen