Pagina's

dinsdag 17 mei 2011

Zelfgemaakte deodorant

Ik wil jullie toch even deelgenoot maken van mijn geslaagde experiment. Al een poos ben ik aan het experimenteren om een deodorant te maken zonder toevoegingen van chemische middeltjes, die niet te duur is, maar die wel echt werkt. Allerlei kruidenaftreksels heb ik al gemaakt en geprobeerd. De meesten gaven op korte termijn resultaat, maar als het erop aankwam vond ik het toch niet goed genoeg. Begrijp me niet verkeerd, er is niets mis met een beetje zweetlucht als er hard gewerkt word, maar toch voel ik me niet happy als ik in de boerderijwinkel help en er hangt een werklucht van met kratten groenten en zakken aardappels slepen om mij heen.
Vorige week maakte ik een deodorant van cocosolie, natriumbicarbonaat en maizena. Dit weekend was de vuurdoop, want de woonkeuken moest leeggehaald en er was geen water voor douchen beschikbaar. Tot mijn grote verbazing bleek ik zondagavond nog steeds zweetlucht vrij. Iedereen die het maar wilde horen kreeg mijn overwinning voorgeschoteld en moest even ruiken (niet iedereen wilde). Ook manlief gaf toe dat het werkte. Kijk nu zeg ik echt: missie geslaagd!
Voor wie ook een poging wil wagen volgt hier het recept.
Voeg de volgende ingredienten bij elkaar
- 3 grote lepels cocosolie
- 2 lepels natriumbicarbonaat (aka baking soda, zuiveringszout)
- 1 lepel maizena
- naar wens een paar druppels geurende olie


De verhoudingen komen niet zo nauw. Als de substantie te droog wordt voeg je gewoon cocosolie toe en als te papperig natriumbicarbonaat of maizena. Hou wel in je achterhoofd dat de natriumbicarbonaat de geurvreter is, de cocosolie de zachte overbrenger en de maizena een hulpbindmiddel. Teveel natriumbicarbonaat kan bij sommige mensen irritatie geven.
De deo kun je buiten de koelkast bewaren. In de zomer is denk ik wel wel een koel plekje nodig, maar dat moet ik nog ondervinden.

Natriumbicarbonaat is in de natuurvoedingswinkels, reformhuizen, Toko's, grote DA drogisten en via internet te krijgen.
De cocosolie is eigenlijk een soort cocosvet die vloeibaar wordt bij ongeveer 25 C. Er zijn twee varianten, een die naar cocos ruikt en een geurloze. Beide kunnen gebruikt worden. Ikzelf gebruik beide ook om te bakken en braden. Niet alleen omdat ik de cocos geurende versie lekker vind, maar ook omdat het een super gezond vet is. Tijdens verhitting veranderen de vetstructuren niet waardoor alle gezonde eigenschappen behouden blijven. Op internet is hier veel over te vinden, maar ikzelf geef liever als referentie het boek 'Nourishing traditions' van Sally Fallon. De cocosolie is te krijgen bij natuurvoedingswinkels, reformhuizen,  grote DA drogisten en via internet.
Omdat manlief niet graag naar cocos geurt gebruik ik voor hem de geurloze versie met twee druppels ceder olie.
Wel blijft natuurlijk jammer dat de cocos niet in Nederland aan de bomen hangt. Voorlopig ben ik hier tevreden mee totdat er natuurlijk weer een nieuw experiment op mijn pad komt.

Let trouwens niet op de kwaliteit van de foto's. Ik kan mijn kleine roze fototoestelletje nergens meer vinden en heb vervolgens het mobieltje van manlief gebruikt. Daar ben ik niet zo handig mee.

Naar aanleiding van jullie reacties over de rozenblaadjes heb ik nu  rozenolijfolie, rozenwodka en rozenappelazijn in de maak. Ga uitproberen welke het beste door de deodorant kan zodat ik heerlijk naar roosjes zal ruiken. Bedankt voor jullie tips!

14 opmerkingen:

  1. Mijn dank is groot! Ik ben al heel lang zoekende naar iets om mijn deo te vervangen want tot nu toe was ik nergens afdoende tevreden over, en dan greep ik toch weer terug op een gewone deo. Deze middeltjes heb ik allemaal in huis, behalve de kokosolie. Maar die stond toch al op mijn lijstje om aan te schaffen. Ik ga ermee aan de slag, dank je wel!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kokos ruikt wel lekker, dus misschien probeer ik het eens. Maar smeert het ook lekker? En weet je al of het witte vlekken op je kleding achterlaat?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. superspul he, die zuiveringszout!
    FIjn dat je een goed recept hebt gevonden, iedereen heeft weer eigen wensen en elk mens is weer anders, dus je kunt nooit goed voorspellen of en hoe iets werkt. Daarom is het altijd zo goed als iemand zelf iets vindt!

    (gebruik je etherische olie als geurtoevoeging? etherische olie is heel heel erg geconcentreerd; vooral dicht bij de lymfeklieren (oksel) gebruikt kan het rare bijwerkingen hebben op de lange termijn) Je eigen geurolie maken is veel zachter en beter, maar ik zie dat je dat al van plan bent. Super! succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ook hier al een tijdje aan de zelfgemaakte deo. Mijn recept komt van de blog 'bewuste eenvoud' en heeft dezelfde samenstelling al die jij gebruikt. Ik voeg amandelolie toe omdat ik nog geen kokosvet in huis heb. Volgens mij kun je elke natuurlijke olie gebruiken, als die maar lekker ruikt.
    Ik heb ook een tijdje alleen natrium bicarbonaat met water onder mijn oksels gedaan maar dat ging irriteren. Met de olie er bij werkt het echter super.
    Ik kijk uit naar je rozenrecepten!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De cocos is hard in het potje, maar zodra het op je vingers komt smelt (al bij 25C) het en is het makkelijk uit te smeren. Ik heb trouwens ook mensen gesproken die de cocos op hun brood smeerden en mensen die het als 'bodysmeersel' gebruikten!
    Verder heb ik het hele weekend een zwart strak katoenen T-shirt aangehad, flink gezweet en er is geen streepje/ vlekje te zien. Hoe het met witte kleding zit? Groetjes Helena.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat ziet dit er makkelijk te maken uit! Die ga ik zeker opslaan en eens uitproberen. Super!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb een lavendel versie gemaakt en ben benieuwd of het ook bestand is tegen tropische zweetpartijen! Hier hangen de kokosnoten trouwens wel aan de bomen, maar hoe je daar zelf olie uit perst ?!?!? Gelukkig had ik nog een flesje uit Bali - kreeg ik daar van de kapper om mijn krullen beter in controle te houden :) xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb het meteen geprobeerd toen ik dit voor het eerst las. Helaas blijk ik niet goed tegen baking soda te kunnen. Het wrange voor mij is dat het wel het enige product is wat echt helpt tegen de zweetgeur onder mijn oksels. Die is nu eenmaal echt sterk. Ik heb een tijdje pure, droge baking soda gebruikt maar daar moet ik dan na 2 dagen mee stoppen vanwege rode, jeukerige vlekken. Daarna weer een paar dagen gewonde deo die helaas een stuk minder werkt tegen de zweetgeur. Ik was dan ook aanvankelijk blij met dit recept maar de vlekken onder mijn armen werden nu zelfs dieprood tot paar en de vlekken werden pijnlijke zere plekken. Het cocosvet "drukt"natuurlijk de baking soda nog dieper de huid in. Ik had dus prachtige deoblokjes in een ijsblokjeshouder gemaakt maar heb ze uiteindelijk maar weggedaan. Jammer!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Klinkt als een persoonlijke uitvinding, maar dit recept is gewoon te vinden op talloze amerikaanse (engelstalige) sites

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hey.. merendeel heb ik wel in huis, alleen de natrium (nog) niet. Het moest er denk toch maar eens van gaan komen.. Dank je wel voor het delen!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. With over 30 years of specialisation in seamless flooring, Flawless
    Flooring has managed to satisfy the different and unique requirements of
    every customer. First, ready mixed concrete in Sunderland can help you get your construction job done faster.
    Flawless Flooring's polished concrete floor product boasts durability and decorative seamless surfaces made mainly from epoxy and polyurethane materials.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Mijn eerste probeersel staat in de koelkast, ik heb er patchoulie olie doorgedaan omdat ik dat ze lekker vind ruiken. Ben benieuwd. Ik gebruik al jaren een mengsel van baking soda en baby poeder maar dat geeft gauw so een geknoei in de badkamer

    BeantwoordenVerwijderen