Pagina's

vrijdag 6 november 2015

Planning, boodschappen en snijfabriek.Twee dagen was ik er mee bezig, een briefje met daarop de boodschappen voor ongeveer 8 weken. Dit inclusief twee verjaardagen, kleine sinterklaas viering en een week lang drie volwassenen extra. Van meel, groenten, fruit, thee, schoonmaakmiddelen, kaarsen, baterijen tot tandenborstels. Het was een hele lange lijst.

Boodschappen doen kost me hier in Zweden heel erg veel tijd. Tijd die ik eigenlijk anders wil besteden. Bijvoorbeeld een lange wandeling maken ALLEEN of aan mijn verhalen en tekeningen werken. Nu kan ik nog langer klagen over beschikbare tijd in relatie tot drie kinderen alleen, het huishouden, papier werk, blablabla , maar daar krijg ik uiteindelijk geen extra minuten voor in een dag. Tijd voor een andere planning! 

De boodschappen kosten me dus veel tijd en niet te vergeten benzinekosten. Nu is er in het dorp wel een kleine supermarkt, maar voordelig is deze niet en de keuze is niet reuze, zeker niet qua biologische groenten en vlees. 
Vol goede moed reed ik woensdag naar de stad, nadat ik Lief had afgezet bij de peuterspeelzaal. Tassen mee, portemonnee mee,............. je voelt hem misschien al aankomen, eenmaal in de winkel bleek mijn boodschappenlijst nog thuis op de keukentafel te liggen. Zucht! Nou, dan maar zonder lijst, uit het blote hoofd. Drie supermarkten later (Lidl, Coop en ICA) reed ik met een auto bomvol en een bankrekening die een stuk leger was naar huis. Thuis scande ik snel mijn briefje, dat inderdaad gewoon klaar lag op de keukentafel. Alleen de kaneel en uien was ik vergeten. Schouderklopje aan mijzelf.

Hoe kun je nu voor 8 weken boodschappen doen? Om eerlijk te zijn speel ik wel een beetje vals, Melk, boter, eieren, sla en appels haal ik wel vers. Dat kan in het kleine supermarktje, waar ik drie keer in de week voorbij kom als Lief naar de peuterspeelzaal gaat. Daar hoef ik niet extra voor te rijden en we zijn geen grootverbruikers van deze zaken. Laat het voor max. 10 euro in de week zijn. 

Hoe ga je nu alles bewaren? Gelukkig staat in dit huis een vriezer en die zit nu helemaal vol. Gisteren na schooltijd veranderende de keukentafel in een snijfabriek. Geef kinderen een mes en.....
Er verdween dus heel veel groente in de vriezer. Denk aan,  porties boerenkool, zakken met gesneden prei en paprika, broccoli, lente ui, bloemkool roosjes, gesneden spitskool etc. Alles kan straks zo vanuit de vriezer door de roerbak, soep of ovenschotel. Zelfs even opgebakken is het lekker door een salade. Kwestie van oefenen hoe lang je het kunt verwarmen voordat het zacht wordt.
In de kelder bewaar ik een aantal bieten, wortels, pompoenen, aardappels, rode kool en witte kool. Vandaag verwerk ik wel 1 rode kool en wat bieten, voor porties in de vriezer. Lekker makkelijk, als het even snel moet.

Voorlopig hoeven we dus niet te verhongeren. Nu maar hopen dat de vriezer het blijft doen ;-)

8 opmerkingen:

 1. 8 weken... wow! Indrukwekkend.
  Hoop dat het je de tijd scheelt die je zo nodig hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het kost me een hele ochtend, zonder kinderen. Met kinderen duurt het nog langer en veel stress. Ze proberen dan te helpen, op hun eigen manier ;-)

   Verwijderen
 2. En ik vond voor 1 week en een verjaardagsweekend al genoeg.. maar ik ben dan ook 8 maanden zwanger ;-) Oh en als de vriezer het niet meer doet... hopen dat het tegen die tijd buiten vriest, zet je de vriezer buiten of graaf je hem in =D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, met 8 maanden zwanger is dat weer een heel ander verhaal. Ik had in totaal 4 karren helemaal vol. Hatsiekidee!

   Verwijderen
  2. Dat is pas boodschappen doen ja! Doet me denken aan de Amerikanen met hun coupons :p

   Verwijderen
 3. Knap staaltje planning! En dan ook nog het lijstje uit je hoofd weten! B-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat vind ik buitengewoon stoer en economisch gedacht van je. Houd je het nu ook bij? Wat je mist, wat handig is en wat onhandig? En deel je dat dan met ons?
  Volgens mij kan ik daar heel veel van leren.
  Dag, Carin

  BeantwoordenVerwijderen