Pagina's

donderdag 14 december 2017

Lucia

Je kunt er bijna niet omheen als je in Zweden woont, Lucia, de viering van het terugkeren van het licht op 13 December. De hele week zijn er overal Lucia vieringen met luciasången, glogg, gröt en safrannsbullar. 
Maandagochtend zeven uur zaten de man en ik al in de gymzaal van school naar een schattige Lief, pardon Lucia, te luisteren met een witte jurk aan en een kroon met kaarsen (nep hoor) op haar hoofd. Stel je er niet te veel van voor. De gymzaal is donker en de kinderen staan  met lichtjes liedjes te zingen, zonder muziek. Daarna aten we pap in de kantine . Op woensdagochtend hetzelfde recept voor zoon twee, inclusief witte jurk. Oudste zoon deed die dag vanaf zes uur sochtend een tour langs bedrijven in de stad met het schoolkoor. Vorig jaar schreef ik ook over dit fijne kneuterige feest, klikkerdeklik

Samen met Lief bakte ik gisteren Luccekatter, oftewel safraanbroodjes. Zo schattig,Lief zingt en neuriet de hele dag Lucia liedjes. Ze kunnen niet zeggen dat we niet ons best doen om in te burgeren ;-).

Nu is er sinds vorig jaar wel een dingetje rond Lucia. Lucia is van oudsher een blond blank meisje. Oei, dat kan natuurlijk niet in deze tijd....... Er wordt hier druk over gediscussieerd, zelfs in de supermarket. Zie het als de zwarte pieten discussie in Nederland. Ook in Zweden zijn de meningen nogal verdeeld, van mensen die het niets uit maakt tot mensen die ik hardop heb horen zeggen dat ze Lucia niet meer zullen vieren als een jongen als Lucia zal worden gekozen (over een arabische jongen zal ik maar niets zeggen). Dat is nogal een uitspraak, Lucia is net zo belangrijk als Kerst voor veel Zweden. 

Ik vond nog een informatief filmpje over deze bijzondere tijd in Zweden, over de gebruiken en waar ze vandaan komen inclusief de Lucia discussie.


Tot slot nog even onze Luccekatter. Slechte foto, hij wil niet draaien, maar ze zijn nog nooit zo goed gelukt. Dat moet natuurlijk even getoont worden.

4 opmerkingen:

 1. Het blijft een mooi feest; het verwelkomen van het licht in deze donkere dagen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. heel mooi ik kende het feest niet maar kom het nu wel tegen bij verschillende blogs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi om te lezen, interessant, en je broodjes zijn goed gelukt!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Thanks for all your efforts that you have put in this, It's very interesting Blog...
  I believe there are many who feel the same satisfaction as I read this article!
  I hope you will continue to have such articles to share with everyone!
  ตารางบอล

  BeantwoordenVerwijderen