Pagina's

dinsdag 31 januari 2012

Over sneeuw en zelf scheercreme maken

Wat een verrassing. Sneeuw, sneeuw, sneeuw!
De jongens buiten sneeuwballen gooien en sneeuwpop bouwen. Ik binnen aan het experimenteren.
Geinspireerd door een recept op internet maakte ik mijn eigen scheercreme.

Ik gebruikte ongeveer:
Twee lepels cocosolie, twee lepels zelfgemaakte vloeibare zeep en een scheutje olijfolie en dan flink opkloppen. Vind je het mengsel te dun dan voeg je cocosolie toe tot het dik genoeg is. Wil de substantie niet genoeg aan elkaar binden dan kun je er een heel klein beetje heet water bij doen. Gewoon een beetje rommelen totdat het spulletje lekker smeert.

Zijdezachte benen, oksels en een vettige wasbak waren het resultaat. Ik ben om!
Wie wil er nou geen zijdezachte benen en meteen een stok achter de deur om de wasbak schoon te maken? Bijzaak natuurlijk, maar je weet ook precies wat je op je lichaam smeert zonder ingewikkeld etiket te lezen in veel te kleine letters.

maandag 30 januari 2012

Winters

Wat doen wij als doorgewinterde hollanders met winterweer? Juist, dan eten wij boerenkool. In het geval van huize Hollandse Klei is het Russische boerenkool uit de tuin van lieve buurvrouw. (Uit eigen tuin is namelijk al op)
De boerenkool smaakt heerlijk zacht en ziet er ook nog eens mooi uit. Een echte aanrader. Zaden vind je bij De nieuwe tuin.


Leuke klus, boerenkool rissen. Samen is het zo klaar.

zondag 29 januari 2012

Ik geef iets weg!

Deze week zag ik mijn leeftijd van 36 naar 37 veranderen. Het werd een heel klein feestje, maar de feestvreugde was er niet minder om.

Als cadeautjes kreeg ik o.a.  het blad 'Landleven' met een artikel over sokken breien en het boekje 'lievelingssokken'. Nu moeten jullie weten dat sokken breien voor mij een van de meest bevredigende breiprojecten is. Gebreide sokken zitten namelijk heerlijk, het werkstuk is handig klein om mee te nemen, je doet er geen jaren over voordat het af is en er is zoveel variatie mogelijk.

Ikzelf leerde sokken breien via een patroon van wolhalla, het boekje Sokken breien doe je zo en met wat hulp van mijn schoonmoeder. Je hoeft echt geen gevorderde breister te zijn om het te kunnen. Met recht en averecht en goed lezen kom je een heel eind.

Aangezien een jarige altijd trakteert geef ik het boekje 'lievelingssokken' weg aan wie een poging wil wagen. In het boekje staat duidelijk uitgelegd hoe je een sok moet breien, inclusief diverse modellen en een matentabel. Dus, wees niet bang en begin! Als ik het kan...

Je kunt reageren tot vrijdag 3 februari. Iedereen mag mee doen.

zaterdag 28 januari 2012

donderdag 26 januari 2012

Wachten

Dromend over lange wandelingen en strakke spijkerbroeken zit ik breiend te wachten voor de houtkachel op wat komen gaat. (Voor wie het niet weet, 40+ weken zwanger)

Gelukkig ben ik in goed gezelschap.

dinsdag 24 januari 2012

De wet van de houtkachel

In de winter draait ons leven voornamelijk om de houtkachel. Niet alleen of er genoeg hout droog ligt en of er weer wat op het vuur moet, maar de twee houtkachels bepalen ook de plek waar we wat doen. Er zijn namelijk twee simpele wetten: 
Wet 1. Als we geen hout op het vuur gooien gaat het vuur uit en hebben we geen warmtetoevoer meer, beperkt warm water en geen kookplek.
tussen note: als de zon schijnt is er water van het zonnepaneel
Wet  2. hoe dichter bij de kachel des te warmer het is.


Niet van deze tijd en erg onhandig zullen velen denken. Toch werkt het hier in huize Hollandse Klei erg goed. Er wordt gekookt, de was wordt gedroogd, we warmen ons op, we gebruiken het warme water van de kachel voor de douche en de radiatoren boven en er wordt rondom gezeten.

'sOchtens kan het ietwat (ahum) fris zijn als het echt koud is, maar de piraten schijnt het niet te deren. Ben maar gestopt met sokken en sloffen achter ze aan te rennen. Het scheelt ook weer was moeten we maar denken en anders ga je gewoon boven op de tafel zitten!


donderdag 19 januari 2012

Hier word ik blij van!

 Dat er deze week twee wasjes buiten aan de lijn konden drogen. Heerlijk fris!

Teruggevonden op zolder, een lakentje geborduurd door mijn tante Bets. Helaas is zij niet meer, maar nooit zal ik de logeerpartijtjes vergeten bij haar op de boerderij.

 We scoorden nog een flinke partij mini-krieltjes op de weggooibult van buurmanboer. Zo lekker!

De nieuwe hobby van de mannetjes, nep bloed maken en dan het plaats van delict nabootsen. Super serieus!

Zo, nu kan ik  weer met een blij gevoel aan de afwas. (Soms moet je jezelf gewoon even een geluks-duwtje-in- de-rug geven).

woensdag 18 januari 2012

39 weken

Voor zusje en vriendinnetje in het buitenland; de buik met 39 weken bij nummer 3.



Ook nog even mijn zelfgemaakte zwangerschapsbroek showen. Valt niet mee om de broek een beetje proper op de foto te krijgen. De broek is volgens een patroon gemaakt, maar het liefst zou ik zonder patroon willen leren werken. Hij is bij de bovenbenen net te slobberig, maar zit gelukkig heerlijk. Straks als de buik weg is (uhhh) verknip ik hem gewoon tot een nieuwe broek. Stof genoeg!

maandag 16 januari 2012

Pre-lentekriebel

Het overviel mij dit weekend opeens, er hangt iets in de lucht, iets nieuws, iets fris een soort pre-lentekriebel. Of het nu komt door het terugkerende licht, de eerste merel die ik zondagochtend hoorde fluiten of de uitgelopen aardappel die we vonden bij buurmanboer op de aardappelbult, ik voel het in mijn botten.


Niet alleen ik voelde het, ook grote piraat kreeg de kriebels en de eerste capucijners en slazaadjes zijn de aarde in gegaan. Wel in een bak voor binnen, maar het nieuwe tuinseizoen is voor ons bij deze geopend.

Kleine piraat deed er nog eens een schepje bovenop en stapte zonder vooraankondiging op zijn fietsje, die al een paar maanden stil stond, en reed voor het eerst zonder zijwieltjes de weg af ??!!


Het eerste heerlijke prille gevoel van dat er iets nieuws in de lucht hangt probeer ik vast te houden zo lang als het kan, want voor je het weet is het weer voorbij.

vrijdag 13 januari 2012

38 weken

Het werd toch wel tijd om de spullen van zolder te halen voor de nieuwe spruit. Het lukte niet zo goed om de kistjes naar beneden te tillen via de stijle trap, dus dan maar zo...


Wel leuk om al die kleertjes weer terug te zien, die ik en mijn zusjes ook hebben gedragen.
En nu maar wassen, drogen bij de kachel, strijken en opruimen.

Nog even ter aanvulling: mijn twee jongens werden met 42 weken geboren. Voor mijn gevoel moet ik dus nog wel even.

donderdag 12 januari 2012

Besparingstip voor anti-rimpel creme

Wie er nog geld uitgeeft aan anti-rimpel creme moet hier echt naar kijken,  'Van den Elsen wacht op....!' van de NCRV.
De gouden besparingstip voor anti-rimpel creme komt na ongeveer 16 minuten van een professional: NIET KOPEN, het werkt niet (mocht je het nog niet weten)!

            Get Microsoft Silverlight   

maandag 9 januari 2012

Vakantieheimwee

Helaas, helaas, de vakantie is weer voorbij. Zit ik hier met een ellelang lijstje huishoudelijke klussen die toch echt weer gedaan moeten worden, terwijl ik liever met mijn mannekes aan de tafel had zitten puzzelen. Heel wat puzzels zijn er gemaakt deze vakantie. Het leuke was dat iedereen  mee wilde doen. Van Familie tot buren, iedereen die langs kwam moest even een stukje leggen. Grappig gewoon!



Verder was er ook nog het fenomeen, al gebruikte puzzel, er bleek toch altijd een stukje te missen.