Pagina's

dinsdag 20 maart 2012

Pizza, pizza

Hoort dit allen aan; MAAK JE EIGEN PIZZA DEEG! Smaakt zoveel beter dan uit een pakje. Op het www vind je allerlei recepten. Mijn favoriet is die van Jamie Oliver.


Meng 14 gram droge gist met 4 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel suiker en 650 ml warm water. Laat dit alles ongeveer 10 minuten staan. Voeg dit mengsel beetje bij beetje toe aan 1 kg biologische bloem ( je kunt ook volkoren meel gebruiken of half half) terwijl je het met een vork mengt. Als het allemaal is toegevoegd kun je het deeg flink kneden. Er moet een elastisch deeg ontstaan. Laat nu het deeg 1 uur rijzen onder een vochtige theedoek op een warme plek tot het twee keer zoveel is geworden. Na het rijzen vouw je het deeg nog een keer dubbel om alle lucht eruit te halen. Verdeel het deeg in 8 porties die je vervolgens elk uitrolt tot een pizza. Je kunt het deeg ook in porties invriezen. Handig!


Het leuke van pizza maken vinden we in huize Hollandse Klei dat hij naar ieders wens belegt kan worden. Er wordt dan ook een heus 'belegstation' ingericht. In ons geval een nieuwe/oude tafel (gered van de vuilstort) die op een opknapbeurtje staat te wachten. Handig!

Heb jij een ander recept voor de bodem of een super beleg tip? Laat het dan achter bij je commentaar, eventueel met een link en laat ons mee smullen.

7 opmerkingen:

  1. Hoe voorkom jij dat de bodem aan het aanrechtblad blijft plakken? Dat gebeurt hier altijd, ook als ik het bestuif met bloem. Of helemaal onhandig: aan de deegroller.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hmmm, hij ziet er wel erg lekker uit hoor!!
    Wat wij nog wel eens doen......last minute pizza.
    Een Turks brood (zo'n grote platte) in de lengte doorsnijden en je hebt twee pizza bodems. Beleggen en tot de kaas gesmolten is in de oven.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ziet er erg lekker uit joh! Wij maken ook altijd zelf pizzadeeg en soms gebruik ik kant en klare bodems van de natuurwinkel van roggemeel. Die zijn ook erg lekker. Rode pesto op de bodem is een handig alternatief voor tomatensaus met kruiden. Groene pesto en geitenkaas is ook goed te doen. (met olijfjes, uiringen enz...)
    Eet ze!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mmmmm...... lekker zeg!!
    Ik gebruik altijd het recept uit het Margriet kookboek, lukt ook altijd (en er hoeft geen suiker door). Maar die van Jamie ken ik ook en is ook heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oooh lekker. Toevallig, ik was ook aan het typen aan een pizzarecept :) Maar voor pizza kan je me dan ook altijd wakker maken.

    Ik vind speltbloem voor de bodem echt heel fijn. Lekkerder dan gewone bloem. En ik doe wel zout door de bodem, anders smaakt het me te veel naar koekje. En een beetje oregano erdoor is ook lekker. Door het meel dan.

    Trouwens, heb je die woordverificatie expres aangezet?
    En ben benieuwd wat voor busje je hebt nu!

    LLMM, meer bloem :D

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ik weet niet eens hoe dat woordgedoe moet. Zal proberen het uit te zetten.

      Ga ook eens speltbloem proberen voor de bodem en de rode pesto.

      Verwijderen
  6. Wij gebruiken ook altijd het Jamie recept maar gebruiken de laatste tijd ook speltmeel of bloem. Hubby maakt ook echt een te gekke saus. De kleine meid is een lastige eter dus pureren we alle mogelijke groentes door de saus. Elke week op het menu hier!

    BeantwoordenVerwijderen