Pagina's

maandag 29 april 2013

Moestuinmaandag, 29 april 2013 en inspiratie

Gisteren maakte ik al een fotorondje door de tuin. Dat was maar goed ook, want op dit moment komt de regen met bakken naar beneden. Fijn voor de plantjes en fijn voor mijn spitwerk. Spitten in een droge kleilaag is namelijk geen pretje, het is dan net beton. Deze week is er voornamelijk gespit in de tuin en het vervelende is dat het heel veel tijd koste om een klein stukje vrij te krijgen van een verschrikkelijk woekerende plant. Het plantje kreeg ik ooit van een buurvrouw uit de buurt, verschrikkelijk!

Hierboven de verschrikkelijke plant. Heb er vannacht nog van gedroomd, jak.
Gelukkig waren er ook leuke klusjes, zoals de aardbeienbak vullen met plantjes samen met de jongens.
 Blij ben ik ook met de doperwtjes die aanslaan, de frambozen uitlopers en de brandnetels die fris en groen de grond uit schieten.
Vol frisse moed sla ik straks maar weer aan het spitten. Eten uit de tuin zullen we. Ik geef niet zo maar op!

Mijn grote steun en toeverlaat zijn 'Ecologisch tuinieren' van Velt en 'Four-season harvest' van Eliot Coleman.Wat een schat aan informatie staat er in 'Ecologisch tuinieren' (soms wel een beetje erg droog, maar o zo waardevol). 'Four-season harvest' laat zien hoe je het jaar rond vers uit je tuin kunt eten, wat uiteindelijk mijn doel is. Geen potten vol met ingemaakte groenten of een mega vriezer vol, maar seizoensgroenten vers van het land.
Voor de leuk kijk ik graag in het boek 'Met mest en vork'van Alma Huisken. Wat een heerlijk boek om te lezen en ook de foto's van Doortje Stellwagen zorgen er voor dat je direct je tuin weer in wilt.Waar halen jullie je tuintips vandaan en heel erg belangrijk jullie inspiratie?

Hoe ging het met jullie tuin deze week? Deel het met ons en laat een link achter bij de opmerkingen. De post waar je naar linkt hoeft niet perse op maandag gepubliceerd te zijn. Heb je geen blog en wil je graag je moestuin delen, mail dan naar hvampting@gmail.com.

Deelnemers moestuinmaandag 29 april 2013,
In willekeurige volgorde
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Deze week als extra de moestuin van lieve buurvrouw. Elk jaar loop ik kwijlend en een tikje jaloers door haar tuin. Een aardbeienveld, kas, kruidentuin en vooral heel veel lekkere groenten. Fijn, fijn, fijn.
Heel veel tijd brengt lieve buurvrouw door in de tuin. We noemen haar ook wel 'tuinvrouwtje'. De kinderen uit de buurt mogen altijd helpen en ook de oogst wordt altijd gedeeld. Je begrijpt wel dat we super blij zijn met onze buurvrouw.14 opmerkingen:

 1. Ik kijk vooral online en heb ook een paar moestuinboeken. Ik lees dan steeds door wat er 'moet' gebeuren, maar kan het vaak ook niet allemaal in één keer onthouden, dus pik gewoon elke keer wat op. En ik probeer ook regelmatig even de tuin in te gaan, dat helpt ook om mezelf gemotiveerd te houden!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb afgelopen vrijdag bloesempjes op de kiek gezet. Leuk om zo bewust het natuurlijke proces in je eigen te tuin te volgen!

  http://moiradoethaarding.blogspot.nl/2013/04/restyling.html

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb geen moestuinboeken. Ik doe het maar een beetje op de gek, luister naar de tips die op verschillende blogs worden gegeven en soms zoek ik wat op internet op.

  En wow wat heeft jouw buurvrouw een prachtige tuin. Maar wie weet heb jij dat ook over een tijdje.

  Ik heb ook weer een update geplaatst en deze keer met foto's. http://geldofleven.blogspot.nl/2013/04/moestuinmaandag_29.html

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh wat gaat het allemaal hard opeens. Ja ook het onkruid maar ook de goeie dingen... Klei is inderdaad best irritant, hier ook van dat aardewerk in de zomer. Maar ja, begrijp net dat k met alle tuinaarde die ik heb gekocht ook een half bijenvolk de nek om heb gedraaid 0_o
  Tuin van je buurvrouw is prachtig zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtige vloer heeft je buurvrouw in haar kas! Die zou ik gewoon in huis willen hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ook is was blij met het buitje wat vandaag viel. Hier had best nog wat meer mogen vallen van mij want inmiddels schijnt de zon al weer volop en de aarde is er amper nat van geworden. Dan zelf maar even gieteren vandaag!
  Wat een jaloersmakende tuin heeft jouw buurvrouw, prachtig.
  Jouw doperwtjes staan er ook al prachtig bij!
  Dat boek van Alma Huisken leende ik eens uit de bieb, echt een heel mooi boek! Zelf pak ik "De Familie Moestuin" van Modeste Herwig keer op keer weer uit de kast.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh ja, linkje dan: http://eenbeetjegroener.blogspot.nl/2013/04/moestuin-maandag_29.html

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ook op Tuinwaarts.blogspot.com is het weer moestuinmaandag! Laatst heb ik Met mest en vork van Alma Huisken cadeau gekregen. Haar andere boek, Van het land, had ik al. Echt heel mooie, inspirerende en informatieve boeken met prachtige foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bedoel je het purperklokje? die vin 'k nou net zo grappig!

  'k Heb de moestuinmaandag aangevuld met ontlurkdag:
  http://kniepertie.blogspot.nl/2013/04/ontlurken-op-moestuin-maandag.html
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een pracht tuin heeft jouw buurvrouw!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik begrijp dat je je verlekkert aan de tuin van je buurvrouw (ik wil nu ook een kas met mozaiekvloer :)), maar die van jou mag er ook zijn hoor! Je hebt wat meer 'werk in uitvoering' en een jong gezin. Heb je de doperwten binnen voorgezaaid? Bedankt voor de boekentip. Ik had Velt al eens voorbij zien komen en heb het nu gereserveerd bij de bieb. Het boek van Alma had ik al gereserveerd, maar er zijn wachtenden voor mij. Ze was laatst bij een kwekerijdag in Groningen aanwezig. Een inspirerend mens met mooie visies. Ik heb nog het wildplukboek van Alys ongelezen liggen, waar ik veel van verwacht. Ik vond Tuinieren destijds ook erg praktisch en leuk, maar dat abonnement is al lang weg bezuinigd :).

  BeantwoordenVerwijderen
 12. O ja http://evensneltussendoor.blogspot.nl/2013/04/moestuinmaandag-2.html

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heej meissie ziet er goed uit! en ook de tuin van de buurvrouw wat prachtig en wat een lieve buurvrouw. Op woensdag heb ik ook een bijdrage natuurlijk van moestuinmaandag gezet. www.creatiefmetweinig.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Lekker bezig en je hebt genoeg te doen!
  Leuk om bij anderen te kunnen meekijken en ik zie dit ook als stok achter de deur om regelmatig een update van mijn (stads)moestuintje te maken.
  Groetjes, Charlotte
  Mijn begin is er: http://alsiktijdheb.blogspot.nl/2013/05/moestuin-het-begint-te-komen.html

  BeantwoordenVerwijderen