Pagina's

maandag 20 mei 2013

Moestuinmaandag

Afgelopen week gingen er heel wat planten en zaden de tuin in. Wat een tevreden gevoel geeft dat toch. Nu heel hard duimen dat er straks iets te oogsten is. Ik plante een aantal rode, witte, bloem en chinese kolen. Rond alle koolplantjes strooide ik wat houtas, tegen vraat van kleine beestjes, op aanraden van de dames West .
Aan de linkerkant van het pad staan nu vijf soorten munt en aan de rechterkant in het begin, aardappels, komkommerkruid en snijsla.
Verder nog kapucijners, erwtjes, zonnebloemen, dille, oost-indische kers, dropplant, mosterdsla, ananas salie, goudsbloemen, verveine en andijvie plantjes. Nou, wat een opsomming, zijn jullie de draad al kwijt?

Binnen gaat het huis steeds meer op een kas lijken. Zaai, zaai, van alles en nog wat. Alles hoog, want anders zit een klein dametje met haar handen er aan. (pompoen, gourgette, mais,  komkommer, augurk, prei en boerenkool)

De appelboom aan de voorkant van het huis staat in volle bloei. De fruitbomen aan de achterkant van het huis bloeien maar matig.
In de bieb viel mijn oog op het boek 'Fruit uit eigen tuin' van Carol Klein. Dit is echt een super boek over het kweken van fruit. Alles komt aan bod, is vlot geschreven, mooie plaatjes en erg overzichtelijk. Ook voor het kweken van fruit op een beperkt stukje grond en zelfs balkon.
Ik mag ook graag neuzen in het boek 'Preserving food without freezing or canning'. Na twee jaar kom ik nog steeds leuke nieuwe recepten en nuttige tips tegen in het boek. Zal er wat meer over vertellen in een ander blogstukje.

De eerste rabarberstengels zijn geoogst, net als de eerste topjes verveine. Wel een beetje vroeg voor de verveine, maar hopelijk vertakt de plant zich op deze manier beter.

Tot slot nog aardbeienbak nummer 2. Zonder bak dan. Die moet nog gemaakt, maar ik kon niet meer wachten; O.

Wil je ook je moestuin (balkon, terras, schooltuin, etc.) delen met ons? Laat een berichtje achter en ik zet een link op de lijst hier onder. Je hoeft niet wekelijks mee te doen en zelfs niet de post op maandag te hebben geschreven.

Moestuinmaandag, 20 mei 2013
(in willekeurige volgorde)



16 opmerkingen:

  1. Nou laten we eens op wat zon hopen met z'n allen, he! Een zonnedansje misschien:)?

    Ik heb ook weer een postje gedaan vandaag!
    Leuk hoe het een sneeuwbaleffect heeft, gezellig zo bloggen en plantjes kijken bij de anderen:)

    Leuk initiatief en voor mij een stok achter de deur en heleboel kennis, want ik doe maar wat, niet gehinderd door enige vorm van kennis:) Ik zie het als een leuk avontuur rundum Hause:)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat gaat straks zeker een mooie oogst worden. Ik denk dat we later in het jaar allemaal recepten gaan zien van eten uit eigen tuin!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ben wel een beetje jaloers op je heerlijke ruime moestuin maar ook hier @GroenGedoe werd vandaag dapper gemoestuinierd dus ik neem wordt graag toegevoegd aan je lijstje.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja hoor ik doe mee, dit is zo'n leuk en inspirerend initiatief! http://handwerktuin.blogspot.nl/2013/05/moestuin-maandag.html

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goede tip van de houtas. Ga ik meteen toepassen! En verder ook weer leuk om te lezen hoe het bij jullie gaat. Mijn korte moestuinmaandagbericht lees je op: http://tuinwaarts.blogspot.nl/2013/05/moeestuinmaandag-gaan-we-brandnetels.html

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mag 'k lichtelijk jaloers zijn op die enorme lap grond, daar kan mijn postzegel niet tegenaan :)
    ( http://kniepertie.blogspot.nl/2013/05/moestuinmaandag_20.html )
    groet

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Verveine - da's nieuw voor mij! Ik ga er gelijk even naar googelen. En wat ziet het er al mooi uit bij jou, lekker bezig !

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat zie je tuin er geweldig uit! Leuk dat je ook kapucijners kweekt, ben benieuwd naar het resultaat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En o ja, De tuinier en de kok doen deze week ook weer mee met moestuinmaandag!

      Verwijderen
  9. Ik doe ook weer mee vandaag Helena! Het gaat goed met jou moestuin zeg!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Het gaat goed!!!
    Ik ga toch ook maar proberen iets met kool te gaan doen. Ik zie ze bij jou er ook mooi bij staan.

    Morgen op pad voor brandnetels om gier te maken. Schijnt het er goed te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, brandnetelgier is onwijs goed voor tomatenplanten. Het stinkt wel heel erg. Vind het altijd grappig hoe gek de kinderen gaan doen als ik het laat ruiken. Leuke grap...

      Verwijderen
    2. Ik heb vorig jaar ook brandnetelgier gemaakt ne bij de tomaten gegooid. Alys Fowler gooit het ook in de moestuin. Eerst wel evne laten trekken. En ik doe een kapje op als ik het gebruik

      Verwijderen
    3. Niet echt voor in onze hutjemutje woonwijk vond ik vorig jaar. Wat een dampen! Bij mij kwam er ook witte schimmel op?!

      Verwijderen
  11. Heerlijk ziet het er allemaal en wat heb je een mooie tuin! Aan zee doen we ook weer mee met moestuinmaandag!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Leuk: die boeken stonden al op mijn B.ol verlanglijst (mooie truc om niet van alles in te slaan en te vergeten hihi). Van Carol kun je veel leren en zo heb je geen last van haar 'bijzondere' stem. Wat kun jij straks veel lekkers oogsten! Ik plaatste berichtje bij evensneltussendoor...

    BeantwoordenVerwijderen