Pagina's

donderdag 12 maart 2015

Kachelruitpoetsdoekje

Jawel, je leest het goed, kachelruitpoetsdoekje.  Een heel belangrijk onderdeel in ons huishouden. De man des huizes houdt van een schoon kachelruitje, op het fanatieke af laten we maar zeggen. Als ik er dan ook niet voor zorg dat er een speciaal doekje voor is, is de kans groot dat binnen de kortste keren elke vaatdoek (ook de met liefde gebreide exemplaren ) pikzwart is. Zelfs na tig wasbeurten is er nog een grijze sluier waarneembaar.
Kachelruitpoetsdoekje dus. Het liefst een die een beetje ruw is voor het licht schurende effect en een beetje dik graag zodat je niet zo snel je vingers brand aan het hete glas.
Ik had het al een keer eerder beschreven, maar ik doe het gewoon nog een keer.
Je knipt een dikke katoenen (kinder)trui in reepjes en haak hier een lapje van. Een beetje een langwerpig lapje zodat je het kunt dubbelvouwen. Maak het doekje vochtig en doop het in houtas.  Klaar om te poetsen.
Een gedeelte van de romp vouw ik dubbel maar het bovenste stukje blijft enkel. Nu knip je stroken vn ongeveer 1 cm tot bijna bovenaan, ongeveer tot 1 cm van de bovenkant. Als je de stof daarna terugvouwt kun je zo slierten knippen.


Kijk dat ruitje nou eens blinken.

7 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Waar je al niet druk mee kunt zijn hè!

   Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
 2. Met een oude krant die je even in de as hebt geduwd kun je perfect een kachelruitje schoonmaken. En de krant gebruik je daarna om het vuur weer aan te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha, dat hadden we hier ook. Man elke morgen het raampje poetsen. Tot we gewoon goed hout in de kachel gooiden en nu brandt ie gewoon bijna helemaal schoon. Maar toevallig he, pakte ik gisteren een microvezeldoekje waar nog wat azijn op zat en *blink* en nu is ie echt prachtig schoon.

  Deze kacheltjes staat vanaf pakweg 500 kronen (57 euro) op de Noorse marktplaats he. Ik denk dat we een handeltje moeten gaan beginnen. Ook typisch Noors: de afvoer recht achter je kacheltje. Zodat het met 1000 graden je schoorsteen in vliegt... das toch niet economisch, zou je denken.

  BeantwoordenVerwijderen