Pagina's

woensdag 19 oktober 2016

Wonen in de stad

Bevalt dat nou, wonen in de stad? Een vraag die de laatste tijd vaak aan mij gesteld wordt. Even ter verduidelijking, wij wonen niet in het centrum van de stad maar net in een wijk daar buiten. naast de prachtige oude watertoren. De watertoren ligt op het hoogste punt van de stad. Wij dus ook, wat betekent dat we meerdere keren per dag de heuvel af gaan en ook weer op. Moest ik de eerste weken nog bijna aan het zuurstof na een klim met de fiets richting huis, nu drie maanden later is het (bijna) een eitje. Conditie verbeteren kan dus van mijn to-do lijst worden gestreept.
Vanaf ons huis, via een bossig paadje, langs de watertoren, via de voetgangersbrug en we zijn midden in de stad. Het is niet echt een grote stad voor Nedrlandse begrippen, maar er is bijna alles te vinden. Grote winkelketens, kunstige boetiekjes en gelukkig ook nog een aantal mooie oude vissersstraatjes
Vind het heerlijk om zo nu en dan even tussen de oude huisjes door te lopen. Het is een vreselijke klim met van die onhandige keien. Ik kan er erg van genieten, vooral in mijn uppie.

Nu terug naar de vraag, bevalt het wonen in de stad. Mmmmm.... het is handig, alles is dichtbij.  School, werk, gemeentehuis, winkels, sport. Alles kan met de fiets of de bus.  Uit eten is hier ook geen probleem. Keuze genoeg.In de buurt is voldoende water om te zwemmen, vissen en bootje te varen. Het bos is mooi, gemengd en niet alleen maar die eeuwige naaldbomen zoals we gewend waren. Klinkt goed allemaal, toch? Toch? 

Het huis waar we in wonen is in theorie een perfect gezinshuis. Er is voldoende ruimte voor iedereen, er is een tuintje, er is internet, stroom en vanzelf warm water uit de kraan ;-). We zijn alle vijf niet ongelukkig (en gezond).Wat heeft een mens dan te klagen?

Er is echter een ding dat ontbreekt en dat elke keer mist, bij elk plekje/ huis wat we tot nu toe hebben bekeken/ bezichtigd in de buurt. Er is geen klik. We voelen er ons niet thuis. De man en ik voelen ons er een beetje ongemakkelijk onder. Verwend. Sommen dan nog maar eens alle pluspunten op van hier in de buurt wonen. Misschien groeit het nog, dat thuis gevoel. Wie weet.

Het antwoord op bovenstaande vraag is dus, geen ja en geen nee. Het is voorlopig maar zoals het is.

11 opmerkingen:

 1. hmm dat lijkt me nu niet echt een prettig gevoel. Het gemak is natuurlijk ook wat maar als je niets met het huis hebt.....het is vast eventjes een tussenstation en vind je dadelijk het huis waar je nooit meer weg wilt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Misschien is het de echte, echte echte stilte en rust die je ook in de omgeving van Oskarshamn mist. Voor Zweedse begrippen is het toch echt wel een stad! Minder kabbelend en op jezelf aangewezen dan op jullie oude plek.... Zoals ik eerder zei, de Skärgard Noord van Oskarshamn bij Misterhult is wel een eldorado voor kleine bootjes.....En zóóóó mooi! I

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is inderdaad heel mooi in die hoek. We kunnen ook echt genieten om daar met een bootje te varen en een beetje te vissen. Hebben zelfs al meerdere huizen bekeken in die hoek. Er was ook een geweldig boerderijtje met een prachtig stukje land erbij en zelfs een eiland. Wie weet vinden we ons plekje nog.

   Verwijderen
 3. Ik begrijp dat wel, dat van die klik met het huis moeten hebben, want dan voelt het aan als thuis. Grappig als ik jouw foto's zie moet ik helemaal niet aan een stad denken en dan lees ik in het commentaar hierboven dat dit voor Zweedse begrippen toch echt een stad is. Succes met de zoektocht naar het 'goede' huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik snap het heel goed, wij hadden dat ook hier. Vanaf het eerste moment wist ik dat dit het was.
  Het is net als met mensen/relaties, er zijn zat leuke/goed mannen maar ik wil echt niet met elke man een relaties ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat is niet een fijn gevoel inderdaad, de foto's zien er wel mooi uit. Dat wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zweden is ook een heel mooi land en heel divers qua landschap. Elke streek heeft zo zijn eigen uitstraling. Ene, papier is altijd geduldig.

   Verwijderen
 6. ik heb ook heel lang in de stad gewoond en het gemak ervan mis ik wel eens. Dus ik begrijp dat wel; alles binnen handbereik! Daarnaast zie ik op de foto's nog genoeg natuur! Tja en dat huis.... Op een dag vind je hem! Hij is nu vast nog bewoond door een ander:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als je al die mooie huizen ziet is het toch net of je met vakantie bent :) . En de plek waar jullie nu ziten is wel heel mooi de stad vlakbij en dichtbij de natuur. En de plaats waarvan jullie zeggen dit is het komt vast ook wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. wow je bent er weer!! Kom ik nu pas achter!!

  even bijlezen hoor, blij dat je weer blogt! :D

  BeantwoordenVerwijderen