Pagina's

donderdag 22 december 2016

Troep!

Om een beetje op de hoogte blijven van het nieuws in Nederland neem ik elke dag een kijkje op nos.nl. Woensdag verscheen het volgende bericht.


De Gezondheidsraad waarschuwt voor het gebruik van desinfectiemiddelen. Het effect is niet bewezen. "Desinfecterende middelen zouden alleen gebruikt moeten worden waar ze echt nodig zijn", zegt de Gezondheidsraad. Producten die op een betere hygiëne gericht zijn, kunnen ertoe leiden dat mensen juist sneller ziek worden. 
Antibacteriële handzeep bijvoorbeeld doodt naast schadelijke bacteriën ook bacteriën die ons lichaam nodig heeft. Antibacterieel mondwater kan leiden tot een verhoogde bloeddruk. De desinfectant triclosan in tandpasta kan de schildklier en daarmee de hormoonhuishouding in de war gooien.
Ook de volksgezondheid wordt bedreigd, zegt de Gezondheidsraad. Gebruik kan leiden tot resistentie. Door de synthetische bestrijdingsmiddelen worden de bacteriën sterker. Daardoor worden ook antibiotica minder effectief. 
Alleen als de zeer besmettelijke MRSA-bacterie in huis is kan extra ontsmetten raadzaam zijn, zegt de Gezondheidsraad. Beleid van de overheid moet gericht zijn op zorgvuldiger gebruik van desinfecterende middelen.

Juist. Middelen die de bevolking massaal gebruikt zijn eigenlijk ziek makend. De volksgezondheid wordt bedreigd!  Dat is nogal een boute uitspraak........ waar blijft het afraden dan? Ik lees alleen waarschuwen voor. WEG MET DIE TR***! zou ik dan persoonlijk zeggen. Ruimt het ook wat op in de supermarktschappen.

Dat antibiotica als medicijn soms nodig is, daar zijn we het denk ik allemaal wel over eens. Alleen als het niet anders kan. Ook over het gebruik van antibiotica in de veeindustrie (onze vleesjes, melk en eieren, zullen we maar zeggen) zijn de meeste mensen het wel eens. Liever niet.Het grote gevaar is echter dat we dagelijks  in aanraking komen met antibacteriële stoffen zonder dat we het weten e doden bacteriën  die we zo hard nodig hebben om gezond te blijven. 

De groene vrouw schreef er al eens HIER  een stuk over. Hoe we dagelijks meer antibiotica opnemen dan we in de gaten hebben. Ik knip en plak even een stuk, voor de luie klikkers. Het is wel heel belangrijk om te weten namelijk.

Veel producten hebben een bepaalde mate van bacteriedodende stoffen nodig. Bijvoorbeeld omdat het toch wel fijn is als je badkamer gewoon echt fris is in plaats alleen optisch. Maar die stoffen krijg je vaak ook binnen zonder het in de gaten te hebben. Dit zijn de meest voorkomende bronnen van dagelijkse, onbewuste antibiotica:
 • Verzorgingsproducten – antibacteriële handzeep dus, cleansing producten voor je huid, antipuistjesspul; maar ook nagellakremover, douchegels, shampoos en zelfs sommige tandpasta!
 • Schoonmaakmiddelen – niet alleen Dettol en andere antibacteriële schoonmaakproducten, maar ook verreweg de meeste andere schoonmaakmiddelen (zelfs biologische).
 • Lenzenvloeistof – je vingers zijn notoire bronnen van bacteriën, die bij het dragen van lenzen in een gesloten omgeving terechtkomen tussen je lens en je oog; lenzenvloeistof bevat dus antibiotische stoffen om je ogen daartegen te beschermen.
 • Pesticiden – nee, wij eten ook niet al onze groenten en fruit biologisch. Ja, het is een stuk duurder en nee, het is niet overal te krijgen. I know. Maar pesticidenresten op je dagelijkse 250 gram & 2 stuks is wel degelijk een belangrijke manier van darmflora-oorlogvoering. Je bacteriën worden er niet gelukkig van.
bron: groene vrouw.nl

Nu heb ik zelf een zeer gevoelige huid en kan helemaal niet tegen verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen, wastoevoegingen en noem maar op. Net als zoonlief 2 krijg ik dan eczeem. In 2011, jeetje wat gaat de tijd snel,  poste ik al eens mijn eigen recept voor handzeep. Simpel, goedkoop en destijds ,volgens Wikipedia, net zo effectief onder huis-,  tuin- en keukenomstandigheden. (maar als ik geopereerd moet worden mogen ze zoveel antibacteriële handzeep gebruiken als ze willen)

Voeg bij 500 ml gekookt water een handje  geraspte 'Savon de Marseille' (of andere zeep naar wens). Roer flink zodat de zeep oplost in het water. Voeg meer geraspte zeep toe als je de zeep dikker wilt hebben. Vergeet echter niet dat het mengsel indikt als het afkoelt. Laat alles afkoelen en giet het in een handpompje.
Heb je super vieze handen schep dan eerst een beetje suiker in je handen en voeg daarna de zeep toe. Nu kun je je handen schoon scrubben. Werkt perfect!

Ben nu wel heel benieuwd of er nog een vervolg komt aan de uitspraak van de gezondheidsraad.  Wat denk jij? 


6 opmerkingen:

 1. Ik vind het ook zeer zorgelijk...zo als wel meer btw...afgelopen week bv schaatsen met school, mochten de kinderen niet zonder jas schaatsen want ach en wee stel je toch voor dat ze vallen en hou je vast NAT worden.....
  Over zoveel stomheid kan ik bijna wel hardop gillen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tja en als je dan ziet dat desinfectiezeep en gel in je kraampakket zit.. En dan na het handen wassen mag de baby pas aan de pink zuigen. Jaja ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja dat denk ik dan ook geen gefabriceerd rood vlees meer in de winkels en ook geen desinfecterende meuk. Ook nog de koekjes met tekenfilmfiguren verbannen en oh wat wordt die winkel lekker leeg. ik merk zelf dat ik alleen maar basisdingen bij de supermarkt koop.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk niet dat er een vervolg komt... net als het feit dat er eens gepost werd dat speelgoed uit de schappen moest ivm formaldehyde. Eerst heeft het RIVM alle bijsluiters van de vaccins op hun website geschrapt en er pagina's van gemaakt waar alleen in staat wat ze willen dat je weten en dus zie je niet meer terug dat die formaldehyde ook in de vaccins zit.
  Je gaat simpelweg niet iets uit de schappen roepen nadat je het er eerst in gepromoot hebt... dan lijk je een oen en vertrouwt niemand je meer... toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk om je verhalen te volgen :
  Onze huisarts zei 47 jaar geleden al: je gebruikt toch niet van die G11 rotzooi - Unicura dus..
  Nooit gedaan om baby Vincent weerstand te laten krijgen.
  Is goed gelukt
  Hartelijke groeten, Adri en Reinold

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou ben ik ook wel benieuwd inderdaad. Ik heb het bericht gezien, maar had er eigenlijk niet echt bij stil gestaan.

  Lenzenvloeistof gebruik ik ook....

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen