Pagina's

donderdag 22 december 2016

Troep!

Om een beetje op de hoogte blijven van het nieuws in Nederland neem ik elke dag een kijkje op nos.nl. Woensdag verscheen het volgende bericht.


De Gezondheidsraad waarschuwt voor het gebruik van desinfectiemiddelen. Het effect is niet bewezen. "Desinfecterende middelen zouden alleen gebruikt moeten worden waar ze echt nodig zijn", zegt de Gezondheidsraad. Producten die op een betere hygiëne gericht zijn, kunnen ertoe leiden dat mensen juist sneller ziek worden. 
Antibacteriële handzeep bijvoorbeeld doodt naast schadelijke bacteriën ook bacteriën die ons lichaam nodig heeft. Antibacterieel mondwater kan leiden tot een verhoogde bloeddruk. De desinfectant triclosan in tandpasta kan de schildklier en daarmee de hormoonhuishouding in de war gooien.
Ook de volksgezondheid wordt bedreigd, zegt de Gezondheidsraad. Gebruik kan leiden tot resistentie. Door de synthetische bestrijdingsmiddelen worden de bacteriën sterker. Daardoor worden ook antibiotica minder effectief. 
Alleen als de zeer besmettelijke MRSA-bacterie in huis is kan extra ontsmetten raadzaam zijn, zegt de Gezondheidsraad. Beleid van de overheid moet gericht zijn op zorgvuldiger gebruik van desinfecterende middelen.

Juist. Middelen die de bevolking massaal gebruikt zijn eigenlijk ziek makend. De volksgezondheid wordt bedreigd!  Dat is nogal een boute uitspraak........ waar blijft het afraden dan? Ik lees alleen waarschuwen voor. WEG MET DIE TR***! zou ik dan persoonlijk zeggen. Ruimt het ook wat op in de supermarktschappen.

Dat antibiotica als medicijn soms nodig is, daar zijn we het denk ik allemaal wel over eens. Alleen als het niet anders kan. Ook over het gebruik van antibiotica in de veeindustrie (onze vleesjes, melk en eieren, zullen we maar zeggen) zijn de meeste mensen het wel eens. Liever niet.Het grote gevaar is echter dat we dagelijks  in aanraking komen met antibacteriële stoffen zonder dat we het weten e doden bacteriën  die we zo hard nodig hebben om gezond te blijven. 

De groene vrouw schreef er al eens HIER  een stuk over. Hoe we dagelijks meer antibiotica opnemen dan we in de gaten hebben. Ik knip en plak even een stuk, voor de luie klikkers. Het is wel heel belangrijk om te weten namelijk.

Veel producten hebben een bepaalde mate van bacteriedodende stoffen nodig. Bijvoorbeeld omdat het toch wel fijn is als je badkamer gewoon echt fris is in plaats alleen optisch. Maar die stoffen krijg je vaak ook binnen zonder het in de gaten te hebben. Dit zijn de meest voorkomende bronnen van dagelijkse, onbewuste antibiotica:
  • Verzorgingsproducten – antibacteriële handzeep dus, cleansing producten voor je huid, antipuistjesspul; maar ook nagellakremover, douchegels, shampoos en zelfs sommige tandpasta!
  • Schoonmaakmiddelen – niet alleen Dettol en andere antibacteriële schoonmaakproducten, maar ook verreweg de meeste andere schoonmaakmiddelen (zelfs biologische).
  • Lenzenvloeistof – je vingers zijn notoire bronnen van bacteriën, die bij het dragen van lenzen in een gesloten omgeving terechtkomen tussen je lens en je oog; lenzenvloeistof bevat dus antibiotische stoffen om je ogen daartegen te beschermen.
  • Pesticiden – nee, wij eten ook niet al onze groenten en fruit biologisch. Ja, het is een stuk duurder en nee, het is niet overal te krijgen. I know. Maar pesticidenresten op je dagelijkse 250 gram & 2 stuks is wel degelijk een belangrijke manier van darmflora-oorlogvoering. Je bacteriën worden er niet gelukkig van.
bron: groene vrouw.nl

Nu heb ik zelf een zeer gevoelige huid en kan helemaal niet tegen verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen, wastoevoegingen en noem maar op. Net als zoonlief 2 krijg ik dan eczeem. In 2011, jeetje wat gaat de tijd snel,  poste ik al eens mijn eigen recept voor handzeep. Simpel, goedkoop en destijds ,volgens Wikipedia, net zo effectief onder huis-,  tuin- en keukenomstandigheden. (maar als ik geopereerd moet worden mogen ze zoveel antibacteriële handzeep gebruiken als ze willen)

Voeg bij 500 ml gekookt water een handje  geraspte 'Savon de Marseille' (of andere zeep naar wens). Roer flink zodat de zeep oplost in het water. Voeg meer geraspte zeep toe als je de zeep dikker wilt hebben. Vergeet echter niet dat het mengsel indikt als het afkoelt. Laat alles afkoelen en giet het in een handpompje.
Heb je super vieze handen schep dan eerst een beetje suiker in je handen en voeg daarna de zeep toe. Nu kun je je handen schoon scrubben. Werkt perfect!

Ben nu wel heel benieuwd of er nog een vervolg komt aan de uitspraak van de gezondheidsraad.  Wat denk jij? 


Hoeveel koste in 2016 het dagelijkse leven in Zweden

Misschien leuk om te weten hoeveel het dagelijkse leven in Zweden kost. Nu ga ik even van mijn eigen uitgaven uit van afgelopen jaar. Dat we driekwart jaar een dubbel huis hadden laat ik achterwege net als de verhuiskosten van Glava naar Oskarshamn, de verkoopkosten van ons huis in Nederland en de emigratie van Ibbeltje onze kat. Oeps, 5 maanden lang hadden we zelfs 3 woonplekken. Je begrijpt wel, dat we het afgelopen jaar heel vaak onze centjes hebben geteld. Lang leve de vette spaarrekening.
Een plaatje, anders wordt het wel heel dreug.
Globaal waren onze uitgaven per maand, uitgedrukt in Zweedse kronen, voor 2016 in Zweden als volgt:

Huishoud uitgaven: 1400 kronen per week \ 5600 kronen per maand

Hieronder vallen de uitgaven in de supermarkt en systeembolaget. Van appel tot zeep, even kort door de bocht. Ongeveer 90 % van de  zuivel, eieren , vlees en meelsoorten hebben een eco keurmerk. Voor groenten en fruit ligt het anders, daar komen we denk ik op 60% uit. Het is maar net  wat er in de winkel is. Lidl is onze favoriet en heeft  van bijna alle basisproducten een betaalbare eco-variant. Daar kan ik echt blij van worden. Bij de ICA supermarkt kopen we onze verzorgingsproducten van Urtecram. In mijn ogen voor een schappelijke prijs. Alcohol is nog een gevalletje apart, dat wordt verkocht in een staatswinkel. Geen probleem, want zoveel drinken we niet. Een paar biertjes per week en soms een fles wijn.
Spullen voor de kat vallen ook onder dit bedrag (exclusief dierenarts).
Kleine cadeautjes voor verjaardagsfeestjes zitten er ook bij.

Kosten huis: 7000 kronen per maand
Het huurhuis in Glava koste 5000 kronen per maand. Daar kwamen nog ongeveer elke maand 1600 kronen aan extra kosten bij voor hout, water, elektriciteit, vuilnis, riool en schoorsteenvegen..
Op dit moment  zijn we 7000 kronen kwijt en daar zit alles in qua vaste lasten voor het huis..

kosten verzekeringen: 500 kronen per maand
Dit is een grappig verhaal. We wilden alleen een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. In Zweden hebben  ze, bij de drie waar ik geweest ben, alleen totaal paketten met daarin inboedel, aansprakelijkheid, rechtsbijstand, reis en weet ik wat nog wel niet meer. We zijn dus super over verzekerd voor mijn gevoel.
De autoverzekering is wel een aparte verzekering en lijkt op die uit Nederland maar dan inclusief pechhulp. Verder heb ik nog een soort aanvulling voor schade door aanrijden van wild. Is echt geen overbodige luxe in dit land.
Ik weet niet of we een dure verzekering hebben. Deze verzekeraar was de eerste van de drie waar ik langsging waar iemand was die goed Engels kon. De beslissing was snel genomen. Voorlopig is het goed zo en kan ik de persoon altijd bellen mocht ik vragen hebben. Verzekeringstaal in het Zweeds is namelijk best lastig.

kosten auto:
Oei, oei! Winterbanden met velgen, nieuwe zomerbanden, overzetten naar Zweden, APK nog in Nederland, stuk lampie, nieuwe ruitenwisserblaadjes, olie. 11000 kronen.
De benzinekosten zijn ongeveer 1200 kronen per maand.(buiten het reizen naar Nederland om)
Wegenbelasting bedraagt 500 kronen per maand.(even uit mijn hoofd, want kan het zo snel niet vinden. Ga ik nog opzoeken)

kosten vakantie: 15000 kronen
We reden in 2016  drie keer heen en terug naar Nedeland. Kosten voor het vervoer zijn ongeveer 5000 kronen per keer. Alleen in februari reed ik het op de heenweg in twee dagen. De rest van de keren reden we in 1 dag. In Nederland verbleven we telkens in ons eigen huis. Geen extra kosten (ahum).

kleding: 1500 kronen per maand
Let op! Dit zijn alleen de uitgaven van de man en mij. Ongeveer 1000 voor de man,inclusief kapper en 500 voor mij.

LOL: 600 kronen per maand
Denk aan een ijsje in de zomer, een keer uit eten of naar de film, binnenzwembad voor de winter, entre museum, benzine voor ons motorbootje etc.

Kinderen, 3 stuks van 13, 10 en 4 jaar: 3000 kronen per maand
Hierin zitten  de kosten voor de sportclubs, kleding, kapper, cadeaus, fietsen, mobiel, zakgeld en 900 kronen per maand voor de opvang. Dit jaar hebben we best veel nieuw moeten aanschaffen zoals goede regenkleding, winterkleding, schaatsen, helmen, ski's , ga zo maar door. Dan denk ik dat het volgend jaar wel minder kan, maar jeetje, wat groeien die kinderen hard. 

Internet:  400 kronen per maand

Netflix : 100  kronen per maand 

Mobiel: 99 kronen per maand

Extra aanschaf: 4200 kronen
We kochten twee stoelen, 3 vloerkleden, een prullenbak, een opruimding op wieltjes, nieuwe dekbedhoezen (op 3 plekken bedden. Ojee, ojee) en een aantal planten.

Zorgkosten
Verder hadden we geen zorgkosten in Zweden ondanks dat Madelief in het ziekenhuis belande op de OK en oudste zoon een sportblessure had. Alle kinderen gingen twee keer naar de tandarts (tot 20 jaar gratis). De man en ik zijn dit jaar niet geweest. Gewoon vergeten in alle hectiek.
Ikzelf werd opgeroepen voor twee bevolkingsonderzoeken, een uitstrijkje en een mamografie. Daar is een eigen bijdrage voor van elk 200 kronen. Het uitstrijkje is verzet naar februari 2017 en de mamografie liet ik aan me voorbij gaan ivm gebruik verouderde apparatuur. Wel ontving ik een brief dat in de stad verder weg nieuwe apparatuur is en ik daar terecht kan volgend jaar. Nog even over nadenken.

Alle bedragen zijn naar boven afgerond, vandaar de mooie ronde getallen. 

Nog even benadrukken dat dit dus onze cijfers zijn. Ik weet niet of het representatief is voor het gemiddelde leven in Zweden. We zijn niet echt super zuinig, maar doen voor mijn gevoel geen gekke dingen (behalve drie huizen tegelijk ;-)) 
Vragen of opmerkingen? 

Wisselkoers vind je HIER

woensdag 21 december 2016

Kerstkaarten

Zoals elk jaar ben ik weer `fashionably late` met de kerstkaarten.Lekker belangrijk, maar toch. Nu versturen we er niet zo heel veel. Alleen wat naar naaste familie, een paar vrienden en een paar oud buurtjes. Meestal maken we de kaarten zelf.

Vorig jaar was de kaart twee dagen voor kerst af, ahum. Er is ook een kleurplaat van de kaart, HIER vind je de link naar de download.


Dit jaar doen we het simpeler allemaal. Gewoon een ideetje van internet geplukt, kan de oefenversie wel even laten zien. 
Zo leuk om te doen, je vingers onder verf te kliederen.
Kennen jullie `make awesome art`  van Koosje Koene? Heel inspirerend en een bron aan info om te leren tekenen. Kijk HIER eens voor het maken van een snelle kerstkaart.  

Verder zijn we in volle voorbereiding om naar Nederland te gaan (lees: de wasmand en koelkast moeten leeg). Ondertussen hebben we al zo vaak gereisd dat ik niet zo goed begrijp waarom ik daar eerder stress van kon hebben. Alhoewel, met een veestapel die je achterlaat, is het natuurlijk wel andere koek. Nu hoeven we Ibbeltje de kat alleen maar naar het opvangadres te brengen en een plekje voor de geredde kauw, die in het houthok woont, te zoeken.

Gisteren vonden zoonlief 2 en zijn vriendjes een kauw met een slechte poot. Onze zoon, grote dierenvriend, kon het natuurlijk niet aanzien, een gewonde vogel. Ik werd huilend opgebeld, of ik wilde komen met een doos en handschoenen. Nu woont de kauw in het houthok en wordt liefdevol verzorgd. Hopelijk is hij morgen genoeg bijgekomen om hem vrij te laten. Een vogelopvang heb ik nog niet gevonden en ik denk niet dat hij mee kan naar het kattenpension of dat hij welkom is bij een van de vriendjes. Nee paps en mams, ik beloof dat we hem niet meenemen. 

Morgen is het de laatste schooldag voor de jongens en Lief. Vanmiddag staat koekjes bakken, marshmallows versieren en bedankjes schrijven voor de leerkrachten op de planning. Laat de vakantie daarna maar komen, we zijn er klaar voor. (Duimen dat we de kauw kunnen uitzetten)


Bleh en jippie

Bleh, ging daar even een boel de mist in de afgelopen dagen. Schreef ik een aantal blogpost van te voren, doe ik anders nooit, zijn ze weg. Ik maar denken dat ze gepost werden. Lekker dan. Deed nog een poging tot herschrijven, maar bleh!  Het lukte niet, de vingers bleven boven het toetsenbord hangen, bleh.
De man was een weekje in stockholm en Nederland. Dat is lekker rustig savonds, maar dan ga ik altijd iets te veel nadenken. Over de ondergang van de wereld en dat we allemaal vast zitten in een systeem en maar van huishok naar werkhok naar koophok gaan op dagelijkse basis, blah, blah en bleh. Overal zie ik opeens aanwijzingen dat we de hele aarde naar de verdoemenis helpen, bleh. Zie ik geen weg de goede kant op, bleh.  Ik klink bijna als een schaap die de L niet uitspreekt.

Nu zit ik dus elke maandagochtend in een taalklasje. Dan schaam ik mij wel een beetje voor mijn denken. Er zitten veel vluchtelingen in de klas die in een soort stacaravans wonen met een grote familie. Veel mensen zijn bezig met het verwerken van een trauma en bovenal met het verwerken van een cultuurovergang. De cultuurverschillen zijn heel groot, soms niet te bevatten. Alleen al de verhalen van de (niet aanwezige) vrouwenrechten doen mij elke keer beseffen wat een mazzel ik heb dat mijn wiegje in Nederland stond en ook nog eens , omdat ik dat wilde, naar Zweden kon verhuizen. Elke maandagmiddag sta ik dus weer met beide benen op de grond en kan ik weer Jippie roepen.

Het zal wel aan de donkerste dagen van het jaar hebben gelegen of een vitamine gebrek daar uit voortvloeiend. Het is toch echt weer tijd voor JIPPIE en wat meer licht, voor iedereen op aard.

vrijdag 16 december 2016

Op de hoogte blijven

Nog maar een extra stukje tussendoor, vooruit. 
Bij Valhalla vandaag een blogpost over de informatie die wij dagelijks voorgeschoteld krijgen.  
Al een tijdje lees ik mee bij een aantal organisaties , dmv nieuwsbrieven,  die een andere kijk op het leven bieden dan het gemiddelde wat we elke dag voorgeschoteld krijgen via de mainstream media. Over je eigen eten verbouwen, een leven off the grid, zelf bouwen aan een duurzame toekomst, self-care en een andere kijk op voeding, gezondheid en milieu.

Als je je inschrijft voor een nieuwsbrief krijg je vaak interessante extra's zoals e-books en documantaires. De moeite waard. Vind je het niets, dan kun je je altijd weer afmelden.

Neem eens een kijkje bij;


Ja, ik weet. Alles is gekleurd wat je leest, maar een beetje tegenwicht bieden aan de glimmende magazines uit de schappen en de dagelijkse mainsteam blabla kan geen kwaad.
Maak de hippie, boomknuffelaar, prepper, zelfvoorziener en kritische wereldburger in je wakker. Neem eens een kijkje en doe er je voordeel mee.

IJzig

Het is ijzig koud vandaag.Zoals het hoort in december. Lief wil graag naar de speeltuin


Het is heerlijk stil. Eigenlijk is het altijd stil. Soms vraag ik mij af of er wel mensen wonen in al die betonnen hokjes. Aan de kerstverlichting voor de ramen te zien wel.

Wij genieten van de speeltoestellen en het bevroren moois.

Onderstussen wordt er nog even gewerkt aan een kerstccadeautje in wording. Het is echter te koud. Na een paar minuten zijn mijn vingers zo koud dat het haken niet meer lukt. Fijn voor Lief, want ze heeft liever dat ik met twee handen duw. ´Ik wil heel hoog mama!´
Na een half uur wordt het echt te koud. We gaan naar huis. 


donderdag 15 december 2016

Vijf letters

Vijf letters, kerst. Voor de ene een feestje voor de ander een marteling. De meningen zijn nogal verdeeld.

Wel of geen cadeaus, grote of kleine cadeaus, kerstboom, versiering, kerstkaarten, kerstpakket, feestkleding, borrels, kerkdienst, (vr)eetfestijn, als je geluk hebt extra vrije dagen en tot slot nog het hele familie gebeuren.Wil je een discussie op gang brengen, gooi dan een van deze woorden in een groep. Geheid discussie. Het leuke van het hele gebeuren is dat je er zelf vorm aan mag geven (als je 18 plus bent ongeveer). Voor mijn gevoel wordt dat nog wel eens vergeten.

Oude tradities volgen of hier een draai aan geven en je eigen nieuwe tradities creëren. Dat kan natuurlijk botsen met mensen waar je om geeft, maar ach, dan wordt de nieuwe traditie gewoon een ander een pleziertje gunnen. Het duurt maar 2 dagen, toch? Dit betekent niet, let op, dat jij verantwoordelijk bent voor het ' blij zijn´ van een ander. Is het cadeaux wel goed? Heb ik wel het juiste drinken in huis? Is er wel genoeg te eten (serieus?)? RELAX! Waar gaat het nou eigenlijk om? (dat mag ieder voor zichzelf beantwoorden).

Kun je ergens echt niet onderuit? Ben je ergens waar je eigenlijk niet wil zijn? Ontsnap! Ga een blokje om, onder het mom van het eten laten zakken. Neem een breiwerkje mee voor onder de discussies. Verdwijn voor 10 minuten om een boekje te lezen op de WC. Kom iets later en ga wat eerder naar huis.Bedenk wat! Het moet natuurlijk wel leuk blijven ;-) 

Voor wie nog inspiratie wil voor een andere kerst ;-)


Kerst 400 jaar geleden?


Kerst op de victorian farm deel 1 
(deel 2 zie je vanzelf als je doorklikt naar y-tube)


Kerst bij de familie Good, deel 1 .
( 2 en 3 vind je vanzelf als je doorklikt op Y-tube)


Heel veel eten bij  River cottage christmas

Als je nu niet in de kerstsfeer komt.......
Veel kijk plezier.

woensdag 14 december 2016

Zoet presentje

Al een paar weken zag ik vanuit mijn ooghoeken onderstaand blad in de winkel liggen. Ik had er zelfs al een keer in gebladerd en begon spontaan te kwijlen van de recepten. Niet kopen, niet kopen, niet kopen. Niet vanwege de centjes, maar vanwege het ontbreken van enige zelfbeheersing als er  iets van chocolade in ons huis is. Eerder maakte dat niet zoveel uit, maar tegenwoordig lijkt elk pondje wel door het mondje te gaan.
Uiteindelijk deed oma E. mij het blad cadeau. Hemels, wat een heerlijkheid. We hebben er uitgebreid in zitten neuzen. Tot onze verbazing zijn de recepten niet eens zo ingewikkeld en zijn alle ingrediënten in de supermarkt te krijgen. Dat biedt perspectieven!

Zo vlak voor de kerst vind ik het leuk om mensen een extraatje te geven. Vooral degene die zich inzetten voor mijn kinderen. De leerkrachten op school, maar ook zeker de mensen die alle sportclubjes en andere vrijetijds clubjes begeleiden.Vaak zijn het vrijwilligers die er  keer op keer voor zorgen dat mijn kind een sport of activiteit kan beoefenen. Die mogen best een keer verwend met een kleinigheidje. Het liefst iets zelf gemaakt met hulp van de kinderen.(Het liefst iets waarbij ze mijn hulp niet nodig hebben, maar dat is ben ik bang een illusie)
De Zweden zijn echte zoetekauwers en chocolade liefhebbers. Voor de voetbaltrainers maakten we al bovenstaande snoeppotjes. Alleen..... chocolaatjes zijn echt schreeuwend duur in Zweden, zeker die met een fair trade stempel.
Gelukkig biedt het blad ' Julgodis'  uitkomst. Een super makkelijk recept, wat de kinderen dus bijna helemaal zelf kunnen maken, dat niet zo heel veel gaat kosten. Het moet in grote aantallen ;-)

Het is heel simpel. Je hebt nodig;
- marshmallows
- pure chocolade (fair trade)
- cocosrasp
- nootjes, maakt niet uit welke
Smelt de chocolade in een pannetje op een laag vuurtje.
Stamp de nootjes fijn in een vijzel en doe ze in een schaaltje.
Doe de cocosrasp in een schaaltje.
Dip ongeveer 1\3 van de marshmallow in de vloeibare chocolade en daarna in de cocos of in de nootjes.
Leg de marshmallow op een bordje om af te koelen.
Als ze afgekoeld zijn kun je ze in een potje doen of zoals hierboven in een puntzakje, goddisstrut op zijn zweeds, die je vouwt met een driehoekig papiertje.
Klaar!
Heerlijk voor in een kop met warme chocolademelk of thee of ouderwets geroosterd boven een vuurtje.

 We hebben het nog niet uitgeprobeerd, maar volgensmij kan er niet veel mis gaan. 
Misschien vouwen we ook nog wel van die puntzakjes. Onze voorraad lege potjes gaat er met een rap tempo doorheen.

Hebben jullie ook nog van die kleine weggeef ideetjes?






Boeken, boeken, boeken

Het is bijna weer zo ver. Nog even, ergens in januari,  en ik word weer een jaartje ouder. Van mijn ouders krijg ik altijd wat centjes cadeau die steevast gebruikt worden om boeken te kopen. Ik ben namelijk dol op boeken.  De meeste boeken die ik lees komen uit de bibliotheek, maar er is ook een groot aantal dat niet te leen is. Het hele jaar door verzamel ik titels die ik graag zou willen lezen en rond mijn verjaardag, na wat wikken en wegen en centjes tellen,worden deze boeken besteld. Meestal zijn het er 3 of 4.

Vandaag ruimde ik de boekenkast op en realiseerde me dat de meeste boeken, gekocht van mijn verjaardagscentjes, een hoog zelfvoorzienend en doe-het-zelf gehalte hebben. Dat de boeken bijna een weerspiegeling zijn van het pad dat ik afleg. Begonnen de man en ik ooit met kruiden kweken op ons balkon, zijn we nu toch aardig op weg naar het realiseren van ons eigen keuterboerderijtje.  Veel kennis die we gebruikten komt uit boeken. Groente verbouwen, kruiden kweken, leven rond een houtkachel, bouwen en verbouwen,kippen houden en slachten, kleding maken, alles hebben we gedaan met een boek bij de hand.

Misschien is het even leuk om een kijkje te nemen.

Allemaal boeken waar ik veel van geleerd heb en die me inspireren om nog meer zelfvoorzienend te leven. (ik weet niet of zelfvoorziend de juiste term is, maar daar moet ik nog maar een keer over schrijven). Het lijkt me leuk om deze boeken eens in de schijnwerpers te zetten. Niet allemaal tegelijk, maar laten we zeggen, elke week eentje?

Als eerste een boek dat er qua vormgeving niet uitziet, maar betreft inhoud geweldig is.  ' Preserving food without freezing or canning' . In eerste instantie dacht ik dat ik een kat in de zak had gekocht.


Het boek is uitgegeven door Terre Vivante, een ecologisch educatief en onderzoekscentrum in Mens, Frankrijk. Naast boeken geeft deze organisatie ook een tuinmagagzine uit, Les quatre saizons du jardinage. In een van de edities plaatste de redactie een oproep om  recepten te delen voor het conserveren van de oogst. De redactie werd overstelpt met recepten, vaak doorgegeven van generatie op generatie. Na een strenge selectie zijn er 250 recepten gebundeld. 
De receprten zijn zo natuurlijk mogelijk. zo weinig mogelijk verhitting en vriezen is gebruikt, zodat de oorspronkelijke smaak en voedingswaarde bewaart blijft. Een ander criterium was dat de bewaarmethode makkelijk uit te voeren moet zijn thuis en dat de ingrediënten lokaal verbouwd moeten kunnen worden.

De recepten zijn onderverdeeld in 9 bewaarmethoden
- opslaan in zijn geheel 
- drogen
- fermenteren
- in olie
- in zout
- in azijn
- met suiker
- in zoet-zuur
- in alcohol
De bewaarmethoden worden elk toegelicht, inclusief voedselveiligheid en waar je op moet letten.
Achterin in het boek is een schema te vinden welke methode gebruikt kan worden voor welke oogst.


Het leuke van het boek is dat er geen precieze recepten in staan. Het zijn meer kleine verhaaltjes met daar onder de naam van de inzender van het recept. De tekst is ook zoveel mogelijk 1 op 1 overgenomen van de ingezonden brieven.

Ondertussen heb ik al verschillende recepten geprobeerd uit het boek en krijg er steeds meer schik en handigheid in om de verschillende bewaarmethodes te gebruiken. Nu hopen dat we binnenkort weer een grote groentetuin hebben en ik helemaal los kan gaan met het boek.
Geen kat in de zak dus, maar een waardevolle aanwinst met een schat aan informatie. 


Verder staan er in de boekenkast ook nog kinderboeken.
Kinderboeken lenen we voornamelijk  bij de bibliotheek. Toch zijn er een aantal favorieten die we zeker overal mee naar toe zullen slepen, waar we ook wonen.
Het bovenste boek van de stapel  ' Samen op het eiland Zeekraai'  van Astrid Lindgren is bijzonder voor ons als familie. Vier jaar geleden las ik het boek voor tijdens onze kampeervakantie op Texel. De jongens (Lief was nog maar 5 maanden) hebben het nog steeds over de passages uit het boek die ik voorlas terwijl het s nachts buiten onweerde. Familie sentiment op en top. Laat ik eerlijk zijn, het is gewoon een heerlijk kneuterig Zweeds verhaal.

De boeken voor mijn komende verjaardag zijn al besteld en afgeleverd. Afgeleverd bij mijn ouders in Nederland. Het is nog even volhouden tot kerst. Dan kan ik weer mijn tanden zetten in vers inspirerend materiaal. Ik kan bijna niet wachten.

maandag 12 december 2016

Lucia

Terwijl de maan boven de watertoren staat vieren wij op het schooltje van Lief Lucia, het feest van het licht.
Officieel is het feest morgen op 13 december, op de naamdag van Sint Lucia. Heel lang gelee, voordat er een kalender verandering was, viel de kortste dag op 13 december. Daarna kwam het licht weer terug. Tegenwoordig valt dit op 21 december, maar het Lucia feest is altijd blijven bestaan.

De traditie in Zweden is dat vroeg in de morgen de kinderen in witte jurken met rode sjerpen en kaarsen op hun hoofd de ouders wakker maken met het zingen van Lucia liedjes en het brengen van speciale broodjes. Tegenwoordig is deze gewoonte vervangen door koffie met een saffraanbroodje (lussekatter) in de ochtend. 

In elk dorp wordt ook een Lucia bruid gekozen. Tijdens een speciale viering ,al dan niet in een kerk, loopt de bruid voorop in een stoet. Ze draagt een witte linnen jurk met een rood lint. Haar haar hangt los en ze heeft  een groene kroon met brandende kaarsen op haar hoofd. Zij brengt het licht.  


Lucia wordt gevolgd door een rij meisjes in witte jurken die een kaars dragen. In de stoet lopen ook de tomtes  (Zweedse kabouters) en de sterrenkinderen. De tomtes dragen een lantaarntje met een brandende kaars. De sterrenkinderen dragen  een witte jurk en een witte punthoed met gouden sterren.Tijdens de viering worden er Lucia liedjes gezongen en luciabroodjes gegeten. De stoet brengt ook vaak een bezoek aan een ziekenhuis of een bejaardentehuis. 

Je begrijpt misschien wel dat elk meisje er van droomt om Lucia te zijn. Ik heb met verwondering en open mond vorig jaar naar de viering gekeken in het dorp. Zelfs de opstandige pubers stonden er in witte jurk (ook de jongens) met kaarsje, Lucia liedjes te zingen.Wat was het mooi en zo puur (beetje saai volgens puberzoon, maar hij doet wel mee ;-)). Al eeuwen wordt het op deze manier gevierd, er is niets veranderd. 

Mijn jongens vinden vooral de brandende kaarsen van Lucia erg spectaculair. Voor de jongere kinderen zijn er lampjes, gelukkig. Ik denk niet dat het haar van Lief een kroon met echte kaarsen had overleeft.

Mocht je nou ook zin hebben om  Lucia te vieren dan vind je hier, bij 24-kitchen een recept voor de saffraan broodjes. Er is ook een leuk filmpje hoe je ze moet maken en achtergrond informatie over saffraan. 

Voor de echte liefhebbers de volgende links;


Fijne Lucia allemaal.
Het licht komt terug!


zondag 11 december 2016

Weekend knutsel


Het begon allemaal met een schets van een koekjesvorm en een plank uit de kelder. De keukentafel werd omgebouwd tot werkbank, met kleedje.

Het lijkt me zo leuk om mijn neefje van net 1 voor kerst een aantal houten dieren te geven. Op internet had ik al wat rond gekeken. Aj, wat een moois en wat een prijzen hangen daar aan. Het is echt wel de moeite waard om in duurzaam mooi speelgoed te investeren. Daar ben ik juist voor, maar kan het ook niet anders? Gewoon zelf proberen te maken?

Vandaar de schetsen en de ombouw van de keukentafel naar werkbank.  Het schetsen ging goed, maar dat zagen viel nog niet mee.  De decoupeerzaag maakte heel erg rare geluiden. De vorige huurder had hem laten liggen net als het stuk hout. Gelukkig wordt de man altijd wild enthousiast als er een apparaat met stekker in actie komt. Mag ik even? Ja hoor! Bleek dat het zaagje niet goed was. Weet ik veel.
Na het vervangen van het zaagje liep het als een speer. De man kreeg er ook schik in. Na de eland volgden er nog een schaap en een gans. De twee lievelingsdieren van mijn neefje.

Zo besteedde de man en ik dus de zaterdagmiddag. Romantisch samen zagen en schuren.

Oja en ook nog de administratie doen en centjes tellen. Allemaal onder toeziend oog van eland, gans en schaap. Gezellig.

( Nu nog een kleurtje en een afwerklaag van lijnolie, maar kon niet wachten om ze te laten zien)


zaterdag 10 december 2016

Oma E.

Tijdens het opruimen van de kelder, oftewel mijn hobbyzooi, kwam ik allerlei leuke restjes stof tegen.  Als je niet een echte ervaren naaister bent wil je nog wel eens te veel stof nemen voor een project. In de kelder lagen heel veel restjes, ahum. Oma E. die kwam logeren wist er wel raad mee. Haar motto is altijd, weggooien is zonde en kan altijd nog. Ze maakte vakkundig van mijn restjes een pyjamabroek, twee rokjes en een jurkje voor Lief. 
Sorry voor de slechte foto, maar het licht werkt niet echt mee tijdens deze druilerige dagen.

Alsof dat nog niet genoeg productie was breide ze ook nog een paar sokken voor de man. Jeetje wat gaan haar naalden altijd tekeer. Durf er niet naast te gaan zitten met mijn breiwerk als slak. Haar sokken passen ook altijd perfect. Terwijl die door mij gefabriceerd.......

Ondertussen is oma E. alweer thuis in Nederland. Volgens eigen zeggen heeft ze heerlijk geslapen in de opgeruimde kelder. Vandaag kreeg ik een apje. Er zijn weer twee paar sokken af! 
Deze zijn voor mij. Aaaaa lief!
Dank je wel oma E.

Zelf haarverf maken

Wie al wat langer meeleest kan zich misschien nog herinneren dat ik mijn eigen haarverf maakte. Dat ging als volgt:


Men neemt twee mannetjes die graag walnoten en de hulzen verzamelen
De groene en bruine hulzen doe je in een pan met water dat heeft gekookt. De hulzen moeten net onder water staan. Laat het mengsel twee dagen staan en roer af en toe in de pan.
Giet na twee dagen het mengsel door een theedoek en knijp de pulp/ hulzen die achterblijven in de theedoek goed uit.
Breng de gefilterde vloeistof  weer aan de kook en laat het zachtjes pruttelen totdat het super donkerbruin is geworden.Voeg voor extra kleur andere kruiden toe, bijvoorbeeld salie voor extra bruin.
Als de vloeistof donkerbruin is laat je hem afkoelen en zeef je hem nogmaals door een theedoek.

Breng de vloeistof op ongewassen droog haar aan met een (schilders)kwast en laat het drogen. Ikzelf laat het wel vier uur zitten en spoel het daarna uit. Et voila, bruiner haar! 
Eigenlijk is het meer een kleurspoeling en werkt het het beste als je het regelmatig herhaalt.


Vorig jaar bewaarde ik een portie in de vriezer, maar door plaatsgebrek heb ik dit jaar wodka aan de vloeistof toegevoegd. We zullen zien hoe dit uitpakt en hoe lang het goed blijft.

Ondertussen zijn we wat jaartjes verder en ben ik al heel wat zelf verf ervaringen rijker. Tijd voor een update.

- De vloeistof is niet echt een verf, meer een kleurspoeling. In de loop van de jaren zijn er bij mij aardig wat grijze haren bij gekomen en de dekkingsgraad van de verf wisselt sterk. Zelf vind ik dat geen probleem. Hierdoor blijft het er heel natuurlijk uitzien en is er nooit uitgroei. Mijn haar krijgt een diepere kleur en glans en de grijze lokken zwakken af, zijn minder.

- Om een beter kleurresultaat te krijgen ben ik de verf anders gaan maken. Ik breng de hulzen en kruiden (salie in mijn geval) met een flinke laag water aan de kook. Als alles ongeveer een kwartiertje zachtjes gekookt heeft laat ik de boel twee dagen staan. Daarna breng ik de massa opnieuw aan de kook, eventueel moet er een beetje water bij, en laat alles koken tot de hulzen zacht zijn. 
Ik kwam tot de ontdekking dat er heel veel kleur achterblijft in de hulzen. Als de hulzen zacht zijn kunnen ze gepureerd worden met een staafmixer. Er ontstaat een dikke smurrie die je in je haar kunt smeren. Hoe langer de smurrie blijft zitten, des te dieper de kleur. Na twee uurtjes is de maximale kleur wel bereikt.

- Experimenteren met kleuren is ook leuk. Zo voegde ik een keer twee eetlepels rode henna toe aan de substantie en gebruikte een keer bietensap in plaats van water. Je krijgt dan een rode gloed door je bruin.  Rode henna is wel mijn favoriet. Mijn haar kleurt dan kastanje bruin. 

- Het bewaren van de vloeistof is nog het moeilijkst. In de vriezer blijft het het langst goed, maar dan moet je wel voldoende plek hebben. Puur blijft de vloeistof een paar weken goed in de koelkast. Daarna gaat het ietwat raar ruiken. 
Het toevoegen van alcohol is een optie, maar droogt je haren licht uit en na ongeveer een half jaar bederft de vloeistof.  Het vervangen van de alcohol door appelazijn is wel beter voor je haar maar zorgt er niet voor dat het langer houdbaar is.  Het beste is nog om de schillen te drogen, zodat er van de gedroogde schillen elke keer een verse lading gemaakt kan worden. De schillen zijn dan onbeperkt houdbaar. Heel handig voor als er eens een jaar geen oogst is of je geen tijd hebt om te rapen (wij raapten altijd bij een mevrouw in de buurt).

Vorige week was er uitverkoop van oude boeken bij de bibliotheek en nam ik een boek mee over het natuurlijk verven van wol. Wat een prachtige kleuren zijn er te zien in het boek en allemaal met natuurlijke materialen. Dat moet dan toch ook voor je haar kunnen? Heeft niemand daar eerder aan gedacht? Alles is toch al een keer geprobeerd? Helaas kan ik niets vinden op het WWW met betrekking tot je haren verven met planten. Iemand suggesties? Dat moet toch gewoon zonder rare middeltjes uit een vaag pakje kunnen? Iemand? (behalve de opmerking dat haren verven onzin is ;-)).

Gelukkig voor mij staan er 675 recepten in het boek. Genoeg info om verder te experimenteren. Nu nog even aan mijn Zweeds werken. Over 6 jaar maar weer een update?


donderdag 8 december 2016

Lekker bezig zijn, wachten.

Moeten jullie ook zo vaak wachten? Eerder kon ik daar horren dol van worden. Wachten bij school, voetbal, zwemles, tandarts, vul de lijst zelf maar aan. Zo nu en dan kreeg ik het gevoel dat een groot gedeelte van mijn leven uit wachten bestond. Soms zakte de moed me in de schoenen als ik nadacht hoeveel ik in die week nog zou moeten wachten overal. Allemaal perceptie, zei de man op een dag na mijn dagelijkse klaagzang. Ja dag! Hij had makkelijk praten of niet? Weet je wat, hij had gelijk. Ik moest het gewoon anders aanpakken. Wachten wordt mijn nieuwe me-time. Wat ik in de nieuwe  me-time ging doen, daar hoefde ik niet lang over na te denken. Breien, haken, maken en niet te vergeten lezen hoe dat allemaal moest.

In de praktijk liep het allemaal niet altijd even soepel. Meestal waren er kinderen mee op sleeptouw waar ik op moest letten.In het begin belande mijn werkje ook nog onder in mijn tas waar het vervolgens vaker wel dan niet in de knoop weer uit kwam.
Totdat... rapapa... er een einde kwam aan bovenstaande probleempjes door mijn schort. Schort? Zo simpel kan een oplossing zijn.

Je stopt je werkstuk in je schort die je vervolgens in je tas stopt. Wil je aan je project werken pak je het schortje en doe je hem om. Dit kan er soms een beetje gek uitzien, vooral over een jas, maar lekker belangrijk. In mijn me-time bepaal ik de regels. Ben je net lekker bezig, moet je opeens opstaan om achter een kind aan te rennen oid. Geen probleem, geen vallende naalden of werkjes die snel in een tas moeten worden gepropt. Je steekt alles in je schort waar de wol ook is en kunt direct een sprintje trekken. Ik verdien een medaille!

Het schortje.
Even showen. Niet vertellen tegen mijn kinderen dat ik met mijn laarzen door het huis liep.

Veel wachten is dus lekker veel maken. Heel belangrijk, vooral nu. Het is de bedoeling om iedereen een zelf gemaakt kerstcadeautje te geven. Raakt de kelder ook wat leger (lees: hobby zooi. ).

Neem nu, als voorbeeld. Doe ik mijn stinkende best om Zweeds te leren en ijverig mijn lessen te maken....... moet ik wachten op de juf. De juf moet mijn les 5,op afstand, goed keuren zodat les 6 wordt vrij gegeven. Dames en heren, ik wacht al 3 uur lang............ achter mijn computertje tot ze tijd heeft. Serieus. Geïrriteerd? Nee. Yes, me-time! Met als resultaat een kerstcadeautje voor ons Miepie die van haarfrutsels houdt. We zijn weer lekker bezig.

Wol en speldjes hadden we nog. Een haarband met bloemetjes lijkt me ook nog leuk om te maken.







Even demonstreren.

Wil je ook leuke haarspeldjes maken? Kijk dan bij handwerkles voor een video om bloemetjes te haken. Of hier voor een madeliefjes patroon. Die mag zeker niet ontbreken voor ons eigen Miepje. 

Nu nog wachten op meer wachttijd!(?).